Hrvatska OPET O USTAVNIM PROMJENAMA

Oporba odbila svoj amandman!

Već sutra saborski bi zastupnici trebali glasati o odluci o pokretanju postupka ustavnih promjena, a shodno tome i o amandmanima Dragutina Lesara iz Hrvatskih laburista te skupine zastupnika koju čine SDP-ovci, HNS-ovci, IDS-ovci i HSU-ovac Silvano Hrelja. Amandmane skupine oporbenih zastupnika danas je amenovao i Odbor za Ustav, no sami oporbenjaci bili su protiv

Kada za nekoliko tjedana i službeno krenu raspravljati o ustavnim promjenama, saborski zastupnici na popisu neće imati samo one vezane uz Europsku uniju, vraćanje manjina u preambulu Ustava i zastaru kriminala iz pretvorbe i privatizacije, već i one koje je u svojim amandmanima predložila oporba. Naime, Odbor za Ustav predložio je većinom glasova da na popis dođe i pravo na pristup informacijama kao ustavna kategorija, obavezno obrazovanje, izglasavanje proračuna većinom svih zastupnika, izglasavanje ustavnih sudaca dvotrećinskom većinom, ali i jačanje institucije pučkog pravobranitelja.

Vladajuća je većina, naime, dala zeleno svjetlo tim prijedlozima oporbe, no sami oporbeni članovi Odbora za Ustav nisu ih prihvatili jer je sastavni dio tog velikog amandmana bilo i pitanje glasanja dijaspore, koje u vladajućoj koaliciji nisu htjeli uvrstiti na popis. 'Mi ovdje nećemo glasati o sadržaju ustavnih promjena, nego samo o člancima koje mislimo mijenjati. Nemoguće je izglasati popis članaka bez članka 45. koji se odnosi na ostvarivanje biračkog prava. Uvrštavanje toga na popis ne prejudicira sadržaj i ako ga danas ne izglasamo, onda kasnije nećemo imati ni temelj za raspravu', pojasnila je stav oporbe HNS-ovka Vesna Pusić.

Nadovezao se i SDP-ovac Josip Leko. 'Stavljanjem tog članka na popis ne bismo prejudicirali rješenje, nego bismo samo pokazali dobru volju da tražimo rješenje, ali i otklonili sumnju u izborne procese', rekao je Leko.

Kako vladajući nisu htjeli pristati na izglasavanje i tog dijela oporbenog amandmana, oporbi nije preostalo ništa drugo nego da se izjasni protiv svog amandmana. Ipak, šef Odbora Vladimir Šeks pokušao ih je kako-tako utješiti zaključkom da će se unatoč tome o članku 45. raspravljati u okviru rasprave o prijedlogu nacrta ustavnih promjena. Dajem vam svoju riječ da će se o tome temeljito raspraviti na ovom odboru, zaključio je Šeks.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još