PREDSJEDNIKOVA PRVOMAJSKA ČESTITKA

Josipović: Sve dalje smo od cilja!

29.04.2010 u 10:58

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović uputio je građanima Hrvatske čestitku za Međunarodni praznik rada u kojoj izražava zbrinutost zbog teškog gospodarskog stanja, a državne institucije optužio je da ne štite prava radnika

'I ove godine Međunarodni praznik rada obilježavamo ponosno, ali zabrinuti, svjesni teškog gospodarskog stanja koje ugrožava radna mjesta, dostojan život i prosperitet cijelog društva. Svjedoci smo porasta broja nezaposlenih i čestog kršenja zakonom utvrđenih prava hrvatskih radnica i radnika, bez odgovarajuće zaštite nadležnih državnih tijela. Jedna je od osnovnih zadaća svake odgovorne države osigurati svojim građankama i građanima zaposlenost i pravednu plaću. Nažalost, u krizi koja nas je okovala, sve smo dalje od toga cilja', upozorava prigodno predsjednik Ivo Josipović.

Šef države u prvomajskoj poruci naglašava da su mnogi bez posla, da mnogi rade, ali ne primaju plaću te da su mnogi su za svoj rad potplaćeni.

'Hrvatski radnici najveće su žrtve dosadašnjih loših ekonomskih politika koje su na s dovele u recesiju potičući pretjerano zaduživanje i potrošnju, a ne štednju i proizvodnju, gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. U provedbi najavljenog programa gospodarskog oporavka o tom se mora voditi računa. Teret krize i izlaska iz krize mora biti raspoređen razmjerno mogućnostima pojedinih slojeva društva da taj teret ponesu', poručuje predsjednik.

Josipović je istaknuo i da je, uza sve izazove koje nose sve veća konkurencija na tržištu i prilagodba gospodarstva budućem članstvu u EU, najvažnija zadaća gospodarsko-socijalnog dijaloga između državnih institucija, sindikata i poslodavaca da se potakne gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Pri tome, naglašava predsjednik RH, radništvo mora imati učinkovitu zaštitu svojih prava i dostojanstva koja mu pripada po Ustavu, zakonu i pravdi.

'Svim hrvatskim radnicama i radnicima, svima koji žive od svoga rada želim zahvaliti na predanom radu što ga ulažu za dobro svojih obitelji, opće dobro i razvoj naše Domovine. Svima srdačno čestitam 1. svibnja – Međunarodni praznik rada!', stoji u čestitki predsjednika Josipovića.