5 MILIJUNA FUNTI POD MOREM

Hrvatska u tajnosti čuva pravo pomorsko blago!

28.04.2010 u 08:19

Bionic
Reading

Brodska olupina s antičkim blagom u kovčegu vrijednim pet milijuna funti nalazi se na dnu Jadrana u blizini Cavtata

Grčki trgovački brod iz 2. stoljeća leži na dnu morskog korita u blizini Cavtata. Malo je ostalo od drvenog broda, ali su keramičke amfore još uvijek sačuvane.

Amfore u kojima se čuvalo ulje i vino još uvijek su čvrsto privezane u teretnom dijelu kao i stoljećima ranije.

Pronađene amfore jedne su od najočuvanijih iz antičkih brodskih olupina i imaju velik povijesni značaj. Procijenjena vrijednost je oko pet milijuna funti na crnom tržištu.

Hrvatske vlasti zabrinute su zbog mogućih kradljivaca vrijednih artefakata te stoga štite mjesto nalazišta metalnim kavezom u koji ronioci mogu ući samo pod strogim nadzorom.

Podvodni fotograf Neil Hope bio je jedan od rijetkih kojemu je pružena prilika fotografirati otkriveno blago: 'Ronio sam kraj brojnih brodskih olupina, ali ovo je bilo jedinstveno iskustvo.'

'Do nalazišta me odveo čovjek koji ga je i otkrio. Čim smo završili s razgledavanjem, zatvorili su vrata kaveza i ponovo ih zaključali. Dok ste unutra, naravno, ne smijete ništa dirati jer je sve vrlo vrijedno, tako da ne puštaju svakoga u kavez.

Trebate znati dobro održavati potisak kako ne biste oštetili vrijedan teret antičkog broda', rekao je Hope, koji je bio na zadatku za britanski ronilački magazin Sub-Aqua Club.