ZAGREBAČKI INOVATOR

Kućište za USB stick od drva starog 5.200 godina!

28.04.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Zagrebački inovator Tomislav Marjanović izrađuje kućišta za USB memorijske uređaje od najstarijeg materijala u Hrvatskoj, vjerojatno i u svijetu. Komadima drva starog nekoliko tisuća godina izvađenog s dna Save Marjanović je obložio memorijski uređaj kako bi napravio koristan suvenir

Inovatorovo drveno kućište dio je turističkog projekta CBTour (Croatian Business Tourism) inovatorske udruge Društvo Sigma. Marjanović je ponudu dopunio i kamenim kućištem, a trenutno mu je najvažnija cijena izrade.

'Ovaj USB stick razvili smo u kućištu od bračkog kamena i tisućljetnog drveta izloženog dugom djelovanju vode koja ga je učinila otpornim na nametnike, pa se smatra gotovo vječnim', kaže 22-godišnji Marjanović, predsjednik Sigme.

Pokazao nam je tri USB uređaja obložena drvetom starim po 1.200, 4.000 i 5.200 godina, za što Marjanović ima i laboratorijske certifikate.

Hrastovinu stara toliko godina s dna Save nizvodno od Zagreba izvlači zagrebačka tvrtka, za što joj je potrebna dozvola Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture. Marjanović sedam-osam centimetara duge komade drva, nakon fine obrade, u dva dijela lijepi oko memorijskog uređaja, a trenutno osmišljava uzorke koje će u drvo urezati. Što je drvo starije, kaže, to je tamnije, pa je kućište uređaja od drveta starog 5.200 godina gotovo sasvim crne boje.

Pedeset ovih suvenira u srpnju predstavnici Sigme ponijet će na proslavu povodom obljetnice rođenja Nikole Tesle u srpnju u New Yorku, gdje će vidjeti kako na ovaj suvenir reagiraju poslovni ljudi iz raznih dijelova svijeta.

Dotad će za promociju biti spremna i 'Kronologija inovacija Nikole Tesle' u kojoj je prikupljeno svih 150 javno dostupnih autentičnih patentnih prijava našeg genija. Društvo Sigma kronologiju od 800 stranica izdalo je u samo 250 primjeraka, a hrvatskoj Vladi su predložilo da je poklanja stranim državnicima.

Izumi Sigme vidjet će se na i na trećem inovatorskom sajmu Agro arca od 7. do 9. svibnja u Slatini. Za sljedeću godinu Marjanović najavljuje odlazak na međunarodnu izložbu inovacija u Saudijsku Arabiju i Jordan.