VESNA PUSIĆ OPTUŽUJE:

'HDZ opstruira Savez za Europu!'

27.04.2010 u 15:16

Bionic
Reading

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić je u ponedjeljak otkazala za utorak predviđenu zatvorenu sjednicu Nacionalnog odbora, koja je trebala biti posvećena brodogradnji, zbog nedolaska ministra gospodarstva Đure Popijača i zastupnika HDZ-a, a na današnjoj konferenciji za novinare otvoreno je optužila HDZ da opstruira Savez za Europu

'HDZ ne opstruira Savez za Europu, prva je stranka koja ga je imala u svojem predizbornom programu i zadnji bi od njega odustao', istaknuo je u utorak u Zagrebu predsjednik Zastupničkog kluba HDZ-a Andrija Hebrang reagirajući na optužbe Vesne Pusić

'Mi nismo bili ti koji su tražili referendum za NATO, mi nismo ti koji opstruiraju donošenje ustavnih amandmana za Europu i HDZ, prema tome, ostaje na pravcu za Europu', rekao je Hebrang.

'Potpredsjednik Odbora Vladimir Šeks objasnio je da zastupnici HDZ-a ne žele razgovarati o brodogradnji prije isteka drugog, produženog natječaja za privatizaciju brodogradilišta 19. svibnja', kazala je Pusić.

Pusić je ocijenila da takvo stajalište Vlade 'baca sumnju' na cijeli pregovarački proces.

'Izbjegava li Vlada parlamentarni nadzor? Je li to nagovještaj da Vlada želi raskinuti Savez za Europu? Kakav je to način vođenja pregovaračkog procesa, najvažnijeg hrvatskog strateškog projekta, u njegovoj završnoj fazi', pita se Pusić.

'Tajnovitost, prikrivanje informacija nije na mjestu u ovoj fazi pregovora', istaknula je, podsjetivši da je zadaća Odbora da prati proces pregovora s EU-om, a ne samo njegove rezultate.

Hebrang nije želio komentirati otkazivanje sjednice Nacionalnog odbora.

Na pitanje novinara planira li zbog ovog slučaja podnijeti ostavku na mjesto predsjednice Odbora, Pusić je poručila da će se boriti za očuvanje Saveza za Europu.

'Borit ću se za opstanak Saveza za Europu. Za to su ipak potrebne dvije strane. Ako Vlada odustane, on više ne postoji', kazala je.

Pusić je najavila da će nakon 19. svibnja ponovno sazvati sjednicu Nacionalnog odbora o situaciji u brodogradnji, i to otvorenu za javnost jer je to jedno od najvažnijih pitanja u pregovaračkom procesu koje se tiče cijelog društva.

Hrvatska Vlada je sredinom travnja do 19. svibnja produžila rok za predaju ponuda za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta.

Odlukom Vlade rok za predaju ponuda za natječaj za privatizaciju pulskog Uljanika, riječkog 3. maja, Brodotrogira, Brodogradilišta Kraljevica, Brodosplita i Brodosplita - Brodogradilišta specijalnih objekata produljen je s dosadašnjih 60 dana od raspisivanja natječaja na 90 dana, odnosno do 19. svibnja.