MINISTAR IVIĆ UZVRAĆA

'Čačićeva pamet je zakašnjela deset godina'

27.04.2010 u 13:20

Bionic
Reading

'Riječ je o zakašnjeloj pameti najmanje deset godina', komentirao je danas ministar Tomislav Ivić optužbe predsjednika HNS-a Radimira Čačića

Ivić je istaknuo da je kod Čačića riječ o lažnoj brizi za invalide, bilo civilne bilo ratne. Ministar Ivić podsjetio je Čačića da je i on bio ministar od 2000. do 2003. godine.

'Što je on poduzeo kad je riječ o invalidima?', upitao se Ivić i sam odgovorio: 'Naravno, ništa, tada ga invalidi nisu uopće zanimali.'

Spomenuo je kako su za vrijeme koalicijske vlasti hrvatski ratni vojni invalidi bili degradirani.'Smanjene su im mirovine za osam do 20 posto, smanjene su invalidnine te je provedeno više od 4000 nezakonitih postupaka na Upravnom sudu za poništenje statusa HRVI-a', rekao je Ivić.

Dodao je da su za vrijeme koalicijske vlade sustavno šikanirani branitelji oboljeli od PTSP-a. Ivić je nabrojao gotovo sve mjere koje je Ministarstvo branitelja poduzelo od 2004. i zaključio: 'Ti podaci Čačiću očito nisu poznati niti ga zanimaju.'. Radimir Čačić i danas je nastavio s verbalnim prepucavanjem, te se na okruglom stolu o gospodarstvu zapitao 'Tko je taj čovjek, taj Tomislav Ivić?'.

Kome besplatna cestarina i dopunsko osiguranje?

Ministar Ivić potvrdio je odluku premijerke Jadranke Kosor da besplatna cestarina ipak neće biti ukinuta za stopostotne invalide. Također je istaknuo da najavljeno smanjenje dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret države neće pogoditi tu skupinu invalida, dok će oni s nižim stupnjem invaliditeta plaćati prema najavljenom imovinskom cenzusu.

Registar branitelja

'Policija radi svoj posao i siguran sam da će pronaći one koji su neovlašteno iznijeli te informacije', kazao je Ivić te dodao da je objava dijela registra branitelja ne samo ilegalna nego i štetna. 'Taj registar je nesređen. Bilo je dosta anonimnih prijava i Ministarstvu i DORH-u zbog podataka koji su objavljeni, a ne odgovaraju stvarnom stanju stvari', pojasnio je ministar.

Izjavio je da bi se za objavu cijelog registra morao mijenjati Ustav, tj. članak 37. koji građanima jamči zaštitu osobnih podataka.

Svima iz oporbe koji pozivaju na objavu registra Ivić je poručio da on nije postojao do 2005. godine.