GLOBALNA OPASNOST

Prijete nam krivotvorena hrana, igračke i lijekovi...

27.04.2010 u 11:17

Bionic
Reading

Na stručnoj regionalnoj radionici 'Javno zdravstvo i organizirani kriminal' koja se danas i sutra održava u hotelu International u Zagrebu šef delegacije Europske unije Paul Vandoren je rekao da nauštrb prava intelektualnog vlasništva kriminalci zarađuju velik novac te svojim djelovanjem prijete javnom zdravlju i stvaraju rupe u proračunima zemalja na čijim teritoriju djeluju

Prema podacima OESS-a, međunarodna trgovina krivotvorinama i piratskim proizvodima procijenjena je na iznos od 188 milijardi eura u 2007. godini. 'Riječ je o globalnom problemu, tako da se situacija u Hrvatskoj ili regiji ne razlikuje puno od one u zemljama Europske unije', naglasio je Vandoren.

Zemlje Europske unije su stoga stvorile akcijski plan suzbijanja takve vrste kriminala. Kao glavna na listi prioriteta za suradnju na ovom polju, objašnjava Vandoren, označena je Kina, čiji je izvoz dobara u Europu iznimno velik, a tim putem stiže i roba koja krši prava intelektualnog vlasništva ili je opasna za zdravlje građana.

Zbog toga je potrebno, naglasio je Vandoren, koordinirati rad policija različitih zemalja i uskladiti zakonske regulative zemalja kandidata s regulativama Europske unije kako bi se uspješnije borili protiv ove vrste kriminala.

'Iznimno je važno podignuti svijest građana o potrebi zaštite intelektualnog vlasništva', rekao je glavni ravnatelj policije Oliver Grbić.

Proizvodi potencijalno opasni za zdravlje su hrana i piće, potrepštine za osobnu higijenu, lijekovi, igračke i automobilski dijelovi.

U radionici sudjeluju predstavnici carine, policije, farmaceutskih agencija te ureda za intelektualno vlasništvo zemalja regije i Turske.