PREMIJERKIN SAVJETNIK

Škegro popljuvao Sanadera i nahvalio Kosor

26.04.2010 u 10:58

Bionic
Reading

Borislav Škegro, premijerkin savjetnik i autor programa ekonomskog oporavka Hrvatske, kaže da se Jadranka Kosor ne boji donositi teške odluke, za razliku od njezinog prethodnika Ive Sanadera koji je od istih bježao


U intervjuu Novom listu objašnjava da je Sanader prvo ignorirao svjetsku krizu, pa je poricao, a zatim je krivio za sve domaće teškoće i tek fingirao neku aktivnost. 'Na kraju je jednostavno nestao', objašnjava Škegro. Kosor, nastavlja on, ne bježi od problema i ima državničke odgovornosti suočiti se s izazovima koje njezino mjesto nosi u situaciji u kojoj se nalazimo. 'Možemo reći i na ovaj način – želi pošteno i predano raditi svoj posao, a ja joj želim pomoći u tome', kaže Škegro.

Prema Škegri, hrvatski problemi sežu još u daleku 1996. godinu kada se ponašalo kao da je rat bio naš jedini problem – a nije bio. Počelo se licitirati u pravima, priča, natjecati u što hitnijem zadovoljavanju sve većih zahtjeva – od obnove, mirovina, prava branitelja… 'Nas nekoliko koji smo po prirodi posla upozoravali da to nije moguće bez posljedica bili smo najnepopularniji ministri', pojadao se nekadašnji ministar financija.

Onda su počeli nastajati naši današnji problemi. 'Mateša je ostavio Račanu danas smiješnih 10 milijardi eura inozemnog duga. Račan je obećavao da će smanjiti pa je poduplao na 20 milijardi. Sanader je obećavao da će smanjiti pa je poduplao na 40 milijardi. Ja sam, dakle, ostavio 10 milijardi kao 'omraženi' ministar financija, a trebam kao savjetnik rješavati 44. Kamo je otišlo onih 34 razlike?' zapitao se Škegro.