DVOSTRUKI KRITERIJI

Jurici Remetinec, Kolindi povratak na posao

Bionic
Reading

Bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu Neven Jurica osuđen je nepravomoćno na godinu i pol dana zatvora jer je nenamjenski potrošio 677 tisuća kuna

Za njegovu nasljednicu u glavnom gradu SAD-a Kolindu Grabar Kitarović utvrđeno je da je oštetila porezne obveznike za 30 tisuća kuna. Naime, toliko je iznosila financijska šteta nastala nelegalnim korištenjem službenog automobila što ga je veleposlanica ustupila svome mužu za privatnu vožnju, piše Slobodna Dalmacija

Grabar Kitarović mora vratiti MVPEI-ju tih 30 tisuća kuna i nastavlja raditi isti posao kao da se ništa nije dogodilo. Cijenu je platio djelatnik sigurnosti toga veleposlanstva Ivan Sarić kojemu je uručen otkaz jer je snimio veleposlaničina muža kako koristi službeno vozilo u privatne svrhe.

MVPEI je izračunao kako dvogodišnja vožnja Jakova Kitarovića košta oko 30 tisuća kuna te ih supruga mu veleposlanica mora vratiti u blagajnu hrvatske diplomacije.

Kolinda Grabar Kitarović

Koliko bi taj trošak iznosio da cijelu stvar nije objavio Sarić, tj. da se praksa samovoljnog korištenja auta odigravala do kraja mandata Kolinde Grabar Kitarović? I

li, koliki je to iznos ova veleposlanica trebala pronevjeriti ili pokušati pronevjeriti da bi završiila na sudu ili barem na stegovnom postupku Zrinjevca?

Koji je to financijski prag na kojemu svjesna pronevjera novca poreznih obveznika u MVPEI-ju dobiva svoje pravo ime?

Kolindinih 30 tisuća kuna, očito, prema aršinima MVPEI-ja, najobičniji je dječji nestašluk koji zavrjeđuje blagi roditeljski prijekor, dok Juričinih 677 tisuća kuna osigurava status “rastrošnog hohštaplera” kojemu je mjesto iza rešetaka!

Iako je Neven Jurica, baš kao i Kolinda Grabar Kitarović, vratio pronevjereni novac! Naravno, oboje nakon što su otkriveni. Dok veleposlanica Grabar-Kitarović nije ni trepnula zbog 30 tisuća kuna, Veljku Jančiću na HRT-u (instituciji koju također financiraju svi građani ove zemlje) uručen je otkaz zbog “pišljivih” 920 kuna, koliko je navodno protupravno uzeo prikazivanjem lažnoga putnog naloga.

Bivša tajnica hrvatskog veleposlanstva u Tirani Sanja Balić, osumnjičena krajem prošle godine za krađu 220 tisuća kuna, završila je na sudu i nije joj dana mogućnost, kao Kolindi Grabar Kitarović, da vrati novac i nastavi raditi svoj posao.

Aktualni veleposlanik u Turskoj Gordan Bakota, čiju je odgovornost u narkoaferi iz 2006. povjerenstvo MVPEI-ja nedvojbeno utvrdilo, ali ga je nakon toga Njegova Ekscelencija uredno vratila u Ankaru bez jedne jedine sankcije.