DUG DUGUJEM

Šuker: 'Hrvatska nije kao Grčka'

24.04.2010 u 20:15

Bionic
Reading

Hrvatske mjere fiskalne politike i program gospodarskog oporavka izuzetno su dobro primljeni i ocijenjeni u razgovorima s dužnosnicima Svjetske banke i Međunarodonog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu, izjavio je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar financija Ivan Šuker

Šuker je opovrgao napise u djelu hrvatskog tiska kako je došao u Washington dodatno zadužiti Hrvatsku, odnosno tražiti kreditore ili zajam MMF-a, rekavši 'da takva teza nema veze s ničim', jer je općepoznato da se svakog proljeća održava skupština MMF-a i Svjetske banke, što je povod dolaska. Napomenuo je da Hrvatska nije iskoristila ni postojeća 'prava vučenja' MMF-a.

Također je kao 'zlonamjernu' odbacio usporedbu situacije u kojoj je Hrvatska, s onom u kojoj je Grčka.

'Najbolji je odgovor dužnosnika međunarodnih financijskih institucija koji kažu da Hrvatska nije ni u naznakama blizu Grčkoj', ustvrdio je Šuker.

Peter Harrold, direktor Svjetske banke za Hrvatsku, izjavio je da 'Hrvatska nije u istoj situaciji kao Grčka, ali ima nekih sličnosti - veći javni dug od većine europskih zemalja i visoki proračunski deficit'.

'Mi ne mislimo da je Hrvatska iduća Grčka, ona ima bolju strukturu duga, puno više dugoročnih i komercijalnih zaduženja nego li državnih obveznica, ali učite iz toga. Ne dopustite si da postanete iduća Grčka, s još većim proračunskim deficitom i još većim javnim dugom', upozorio je Harrold.

Iduće srijede u Zagreb dolazi izaslanstvo MMF-a, u sklopu konzultacija po članku IV. statuta MMF, koja će zajedno s hrvatskim dužnosnicima 'detaljno secirati pojedine mjere' novog programa.

'Hrvatska je dobila dobre ocjene svoje monetarne i fiskalne politike. U razgovorima s dužnosnicima Svjetske banke i MMF-a nove mjere i program gospodarskog oporavka RH su izuzetno su dobro primljeni i dobro ocijenjeni', rekao je Šuker.

'Dužnosnici MMF-a i Svjetske banke ocjenjuju da su mjere u programu dobro pogođene, od strukturnih reformi, rasterećenja proračuna i poreznih reformi do mjera socijalne politike', istaknuo je Šuker najavljujući da će u okviru što brže provedbe tih mjera ministarstvo financija do lipnja 'predložiti puno novih zakona'.

Na pitanje o usporedbi mjera koje su globalno poduzimane za izlazak iz krize, i onima koje se poduzimaju u Hrvatskoj, Šuker je kazao da je "obzirom na specifičnu političku situaciju završne faze pregovora s EU i ograničenog dotoka financijskih sredstava, Hrvatska išla s vlastitim modelima za poticanje gospodarstva".

'Sada kreće program tzv. javnih radova s kojim će država dati dodatni obol za pokretanje gospodarskih aktivnosti, a u sljedećem razdoblju to su sredstva fondova EU i privatne investicije', zaključio je Šuker.