Hrvatska VESNA ŠKULIĆ O CESTARINAMA

'Kosor se popela na konja i zaboravila obećanja'

Samo dan nakon što je Vlada odlučila invalidima ukinuti povlastice na cestarinu, protestirala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, ali i SDP-ova zastupnica Vesna Škulić, koja kaže da se radi o opasnom presedanu

'Čudi me da je prva mjera u koju se dirnulo bila najosjetljivija i najisključenija kategorija do sada. Ovdje se zadire u prava. Ne ide se nekom metodom i nekom logikom. Ovdje onog momenta kad država izgubi kontrolu nad svojim sustavom, ona ne kontrolira one koji krše sustav i zakone, nego kažnjava one kojima je to pravo zloupotrebljeno', poručila je SDP-ova Vesna Škulić.

Poručila je da je ukidanje povlastica za osobe s invaliditetom presedan na koji se u krizi nije odlučila nijedna država u svijetu. 'Obzirom da u Hrvatskoj nije apsolutno ništa napravljeno u prilagođavanju javnog prijevoza, invalidima ostaju jedino osobni automobili kao komunikacijska sredstva od jednog do drugog grada. Dakle, to je direktni udar na ljudska prava, u kretanje osoba s invaliditetom. Možemo se samo zapitati što se događa s djecom s teškoćama u razvoju ili s ljudima koji idu na rehabilitaciju iz jednog grada u drugi nekoliko puta mjesečno. Cijela njihova invalidnina iznosi 1200 do 1300 kuna. Dakle, cijela njihova primanja odlaze na plaćanje samo cestarine, a da ne spominjem i gorivo', ogorčena je Škulić.

Podsjetila je pritom kako je još 2004. Jadranka Kosor obećala da će država ponovo ukinuti PDV na automobile prilagođene osobama s invaliditetom kad bude imala više novca. 'Nažalost, Kosor se 2010. popela na konja i zaboravila je na ono što je obećala', zaključila je Škulić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još