SPORNI ZEMLJOVID

Slovenci prisvojili cijeli Piranski zaljev

20.01.2009 u 13:22

Bionic
Reading

Podaci prikazani u atlasu slovenske agencije za okoliš koje je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo 'nekorektnim i pravno neutemeljenim' po tvrdnjama iz spomenute agencije preneseni su iz službenih državnih podataka Republike Slovenije

Hrvatski mediji proteklih su dana objavili preslike zemljovida Republike Slovenije s web-stranica Agencije za okoliš koja djeluje u sklopu Ministarstva okoliša i prostora u kojima je granična crta unesena tako da izgleda kao da cijela Savudrijska vala pripada Sloveniji, dok je granica na moru prikazana tako da u smjeru jugozapada prikazuje i pretpostavljeni 'morski koridor' kao dio slovenskog akvatorija.

Reagirajući na spomenuti atlas, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u ponedjeljak ga je u izjavi za javnost ocijenilo nekorektnim i pravno neutemeljenim.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEO) ocijenilo je kako je prikaz nekorektno izrađen, pravno neutemeljen i, što je posebice vidljivo kod ucrtane granice na moru, u suprotnosti s međunarodnim pravom, o čemu je hrvatska strana opetovano već ukazivala i o tome prosvjedovala kod slovenske strane, priopćio je MVPEI.

Na molbu da objasne podatke na zemljovidu, Hini je u utorak iz spomenute agencije stiglo priopćenje da su podatci preuzeti iz službenih državnih evidencija.

'Podatci prikazani u atlasu preuzeti su iz službenih evidencija Republike Slovenije. Prikazana granica na moru preuzeta je iz službenih evidencija Geodetske uprave i predstavlja granicu katastarske općine more koja se spaja s državnom granicom na kopnu', navela je u odgovoru Verica Vogrinčič, glasnogovornica slovenske agencije za okoliš, uz objašnjenje da se spomenuti zemljovid rabi za uvid u podatke koji su u djelokrugu rada te agencije.