ZAGAĐEN ZRAK U SLAVONSKOM BRODU

Duspara podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja

21.04.2010 u 17:41

Bionic
Reading

Zbog onečišćenja zraka sumporovodikom, gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara na današnjoj je konferenciji za novinare najavio da će protiv nepoznatog počinitelja podnijeti kaznenu prijavu

U njoj će navesti i sumnje da je izvor onečišćenja Rafinerija nafte u susjednome Bosanskom Brodu. Na konferenciji za novinstvo Duspara je za sutra u Slavonskome Brodu najavio sastanak na koji su pozvani predstavnici ministarstava zaštite okoliša i vanjskih poslova te JANAF-a.

Očekujemo da se poduzmu određene radnje, međugranična suradnja mora postojati i mora se otkriti tko je kriv. U ovom se slučaju zna da su to spojevi koji dolaze iz Rafinerije nafte u Bosanskome Brodu, rekao je gradonačelnik.

Ako razgovor s ministarstvima ne urodi plodom, obavijestit ćemo Europsku komisiju jer je riječ o dvjema zemljama koje planiraju ući u Europsku uniju. Ako ni to ne urodi plodom, znamo gdje je ventil za naftu, rekao je Duspara, ističući kako ne želi sjediti skrštenih ruku kako Slavonski Brod ne bi snašla sudbina Siska.

U jučerašnjem priopćenju županijskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša o kakvoći zraka u Slavonskome Brodu navedeno je da su granične vrijednosti za sumporovodik tijekom veljače, ožujka i travnja prekoračene 18 puta. Automatska mjerna postaja postavljena je prije nekoliko mjeseci uz hidrometeorološku postaju Jelas, a podatci su automatski slani Ministarstvu zaštite okoliša.

Nakon prve javne objave rezultata tromjesečnog mjerenja o prekoračenim vrijednostima sumporovodika, Brodsko-posavska županija alarmirala je mjerodavne državne institucije i ministarstva.