REKTOR ALEKSA BJELIŠ

'Školarine ostaju kao dio odgovornosti prema studiju'

21.04.2010 u 11:43

Bionic
Reading

Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku da će se u akademskoj godini 2010/11. moći upisati 8.634 studenta u prvu godinu studija. Riječ je o gotovo 800 mjesta više nego godinu prije

Što se tiče participacija koje su tijekom prošle, ali i ove akademske godine izazivale najviše prijepora, odlučeno je da će 2.238 studenata u cijelosti biti oslobođeno plaćanja participacije u troškovima studiranja, 1.818 studenata participirat će u troškovima studija po linearnom modelu plaćanja, dok će 4.098 studenata plaćati maksimalan iznos participacije. Ovisno o fakultetu ili akademiju, iznosi participacija kretat će se od 1.000 do 9.240 kuna. Na Ekonomskom fakultetu bit će otvoreno 1.800 mjesta, a upis će biti proveden na osnovu jedinstvene rang liste.

Sukladno odluci, u akademskoj godini 2010/11. na Filozofskom fakultetu ukupno je osigurano 1.117 slobodnih mjesta za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih studija, od čega je 1.019 mjesta za redovite studente. Odlučeno je da će 550 upisanih studenata u cijelosti biti oslobođeno plaćanja participacija u troškovima studiranja, a 469 studenata plaćat će maksimalne iznose participacija. U okviru iskazanih kvota osigurano je 98 mjesta za strane studente. Maksimalni iznosi studentskih participacija ostali su na razini prošlogodišnjih te će na preddiplomskim studijima na FF-u iznositi 6.000 kuna.

Rektor Aleksa Bjeliš je rekao da će on raditi na tome da se postupno smanjuje dio financiranja fakulteta koji se sada pokriva iznosima koje uplaćuju studenti putem participacija te bi se ti iznosi nadoknadili državnim izdvajanjima iz proračuna. Ipak, to ne znači da bi se participacije u potpunosti ukinule. 'Preostale bi samo kao mehanizam odgovornosti prema studiju. Za poboljšanje studentskog rada i studija', pojasnio je Bjeliš.

Senat Sveučilišta u Zagrebu usvojio je i novi Pravilnik o doktorskim studijima koji je predstavio prorektor Neven Budak. Možda i najvažnija promjena je ta da ubuduće mentori neće sudjelovati u ocjenjivanju doktorskog rada.