ŽIVOT UZ DALMATINU

Oštetili mu kuću pa zbrisali

21.04.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Da autocesta ponekad i ne donosi dobro, potvrđuje primjer obitelji Glamuzina iz Rogotina kraj Ploča. Dok se svi nadaju boljoj budućnosti izgradnjom dionice Dalmatine do Ploča, obitelj Glamuzina je izgubila svaku nadu

Njihova obiteljska kuća se nalazi tik dok ceste Ploče - Karamatići kojom su teški kamioni izvlačili materijal s obližnjeg gradilišta vijadukta na Dalmatini. Miniranjem terena da bi se izgradila ta cesta, cijela kuća obitelji Glamuzina je oštećena, popucali su zidovi i strop.

Pukotine na stropu kroz koje prokišnjava
Kuća obitelji Glamuzina uz cestu

 

 

 

 

 

 

 

 

Investitor radova, grad Ploče i tadašnji gradonačelnik Ante Karamatić, obećali su četveročlanoj obitelji Glamuzina sanaciju štete, ali do sada im nitko nije nadoknadio ni sanirao ništa.


Kada su završili radovi miniranja, a potom i radovi teškim strojevima koji su oštetili kuću, izvođači radova su napustili gradilište, a šteta je ostala.

Kao i ostali stanovnici okolnih kuća koje su oštećene radovima na izgradnji ove ceste koja ide tik uz obiteljske kuće, podigli su tužbu protiv investitora, grada Ploča, ali i na drugom ročištu ništa se nije riješilo u njihovu korist, s obrazloženjem 'bilo pa prošlo'.

Tadašnji gradonačelnik Karamatić, do čijeg rodnog sela vodi cesta, izgubio je izbore i više nije na funkciji, a današnji gradonačelnik Ploča Vejić kaže da nema ništa s tim.

U tim političkim, građevinskim i ostalim labirintima ostala je oštećena obitelj Glamuzina kojoj je popucala cijela kuća, i Marin Glamuzina, budući profesor povijesti i geografije koji sprema dva preostala ispita za diplomu zadarskog sveučilišta, u sobi u koju mu za kišnih dana kroz strop kiša kapi po knjigama iz kojih uči.