PREVARENA SKUPŠTINA

Meić: 'Bandić bi trebao platiti 40 milijuna kuna kazne'

20.04.2010 u 14:57

Bionic
Reading

Izvješća gradonačelnika Milana Bandića za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture u Zagrebu za 2009. godinu Gradska skupština jednoglasno je odbila uz zaključak da za 30 dana prvi čovjek Grada mora objasniti zašto je potrošeno više 245 milijuna kuna od planiranog, kao i tko je odgovoran za to

Naime, prema planu za Program gradnje i uređenja komunalne infrastrukture bilo je zacrtano da se potroši 532 milijuna kuna, kako se proračun lošije punio izvršeno je 493 milijuna, a potrošeno je 658 milijuna kuna, pa kad se podvuče crta, minus je od 163 milijuna kuna. Kada se tome pridoda da je plan programa za održavanje istih probijen je za 82 milijuna kuna, dolazi se do konačne brojke od 245 milijuna.

'Program je premašen zbog povećane dinamike izgradnje jer je život to tražio, a planirano bi bilo ostvareno da se proračun punio kako je bilo planirano, ali zbog recesije nije', branio je Bandićev izvještaj pročelnik za izgradnju grada Davor Jelavić.

Za Igora Rađenovića (SDP) podneseni izvještaj samo je ukazao 'na neodgovorno upravljanje Gradom'.

'Uz neplaćene obveze za 2007. i 2008. godinu, postoje i neke iz 2002. godine. Građevinari znaju da im se neće platiti i oni to sve ugrađuju u konačnu cijenu i zbog toga imamo visoke cijene radova. Ako nešto više košta, onda mi potičemo korupciju i zato imamo slučajeve skupih nadstrešnica i lampiona. Ako je bivši ministra Rončević kamione platio 38 milijuna, a imao je za njih 30 onda je to za kaznenu odgovornost', kazao je Rađenović.

Jozo Radoš (HNS) smatra da bi za neracionalno poslovanje netko trebao odgovarati dok njegova stranačka kolegica Alenka Košiša Čičin-Šain smatra da kaznene odgovornosti nema, ali drži da 'postoji kaos u izgradnji komunalnih objekata'.

S činjenicom da ne postoji kaznena odgovornost složio se i Jurica Meić (SDP), ali je dodao da sasvim sigurno postoji prekršajna i da bi se kad bi se htjelo Bandića za 400 stavki u kojima je prekršio odluke Skupštine moglo kazniti sa 30 do 40 milijuna kuna.

'Potpuno je jasno zašto je izvješće takvo kakvo jest jer je Bandić početkom godine planirao zauzeti jednu drugu funkciju, ali u tome nije uspio. Nadam se da je s ovim izvještajem završeno razdoblje u kojem se trošio novac kojeg nije ni bilo', istaknuo je Meić.

U obranu izvještaja ponovno je stao Jelavić jer je po dobrom starom običaju Bandić Skupštinu napustio nakon aktualnog sata.

'Taj novac nije bačen. Ta sredstva su utrošena u ljepotu grada kojim se volimo hvaliti kad nam netko dođe u goste', kazao je Jelavić.

Ove riječi razljutile su Josipa Kregara koji se povišenim tonom obrušio na Jelavića ustvrdivši da nema pravnih osnova za objašnjenje potrošenih sredstava već tvrdi da je to lijepo te da bi zbog cijele priče Bandić trebao podnijeti ostavku.

Uz odbacivanje navedenog programa, gradski zastupnici prihvatili su Izmjenu i dopunu GUP-a Grada Zagreba i Sesveta.