VULKANSKI OBLAK U AMERICI

Napokon otvoreno nebo nad Europom

20.04.2010 u 08:44

Bionic
Reading

Prvi zrakoplovi poletjeli su sa sjevera Europe nakon pet dana. Iz amsterdamske zračne luke krenuli su avioni za New York, Šangaj i Dubai, javlja BBC, a prenosi HRT. Zračni prijevoznici nadaju se da će se danas uspostaviti letovi i među gradovima u Europi

Ipak, BBC javlja da će novi oblak vulkanskog pepela s Islanda zaustaviti planove o otvaranju zračnog prostora iznad Velike Britanije. Istodobno, vulkanski oblak je stigao do obale Sjeverne Amerike, a zrakoplovne tvrtke javljaju da su domaći letovi u Kanadi otkazani uglavnom zbog magle.

Ministri prometa zemalja Europske unije dogovorili su da će postupno ukidati ograničenja letova uvedena zbog erupcije islandskog vulkana. Povjerenik za promet rekao je da neće biti kompromisa kad je riječ o sigurnosti.

Savez međunarodnih zračnih prijevoznika objavio je da aviokompanije zajedno u svijetu gube 250 milijuna dolara na dan. Gotovo sedam milijuna putnika diljem svijeta direktno je pogođeno zastojem u zračnom prometu. Prema nekim računicama, šteta u međunarodnom zračnom prometu veća je nego nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna.

Naše zračne luke su otvorene. Još se procjenjuju ukupni gubici Croatia Airlinesa, no pretpostavlja se da je tvrtka dosad pretrpjela izravnu financijsku štetu od oko dva milijuna eura.