'NEPOSTOJEĆI' KVADRATI

Građani Zagreba godišnje utaje 200 milijuna kuna

20.01.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Ekipe Zagrebačkog holdinga koje obilaze stambene i poslovne objekte u gradu kako bi prikupile potrebne podatke za uspostavu jedinstvene uplatnice za sve komunalije do sad su utvrdile da vlasnici objekata nisu plaćali komunalije za čak 2,2 milijuna kvadrata stambenog i poslovnog prostor

Ekipe za popis kvadratura, njih sedamdeset, do sad su obišle jednu četvrtinu Zagreba i u funkciju naplate stavili 49 milijuna kuna, što je novac koji do sad nije naplaćivan, piše Novi list

– Građani kad naprave neki objekt vodoopskrbu i odvodnju, primjerice, moraju platiti, jer ih vodoopskrba automatski bilježi pri priključenju. Za komunalnu naknadu i čistoću, međutim, građani su se dužni sami prijaviti, što mnogi nisu napravili. Popisom kvadratura, odnosno završetkom projekta jedinstvene uplatnice sva neprijavljena kvadratura bit će u funkciji naplate, ustvrdio je za naš list Stipe Tojčić, glavni i odgovorni u Zagrebačkom holdingu za projekt jedinstvene uplatnice.

Ekipe za popis objekata upravo dovršavaju popis u Dubravi, koja će jedinstvenu uplatnicu dobivati najvjerojatnije od 1. ožujka. Samo u tom dijelu grada ekipe Holdinga zabilježile su 900 tisuća kvadrata objekata koji do sad nisu bili u funkciji naplate. Tojčić pretpostavlja da će po okončanju popisa svih objekata u Zagrebu gradska blagajna uprihodovati 200 milijuna kuna na temelju naknada za kvadrature nkoje dos ad nisu bile u funkciji naplate.

Drugim riječima, građani su, neprijavljujući se za uredno plaćanje svih komunalija, na godišnjoj razini utajili navedeni iznos – 200 milijuna kuna.

Na Zagrebačkom holdingu je, pak, da uspostavi jedinstvenu bazu podataka, koja će omogućiti biolji sustav nadzora i na koncu omogućiti uvođenje jedne uplatnice za sve naknade. Do sad je, podsjetimo, svako trgovačko imalo svoju bazu podataka, te je svako zasebno izdavalo svoju uplatnicu. Jedinstvenu uplatnicu za sad dobivaju građani iz popisanih dijelova grada, a to su Kajzerica, Maksimir, Sesvete i podsljemenska zona.

– Obilazimo svaku kuću, svaku zgradu. U Dubravi smo imali 21 tisuću objekata. Naše ekipe unaprijed najavljuju sbvoje obilaske te rade zapisnike u kojim pišu točan broj kvadrata. Sve to ulazi u bazu matičnih podataka. Do sad smo imali četiri baze, a one bi do konca godine trebale biti objedinjene. Prema našim podacima mi već sad imamo za pet posto bolju naplatu komunalija. Do konca godine u funkciju naplate ćemo staviti 200 milijuna kuna. Riječ je o novom prihodu koji do sad nije plaćan.

Na jedinstvenoj uplatnici, podsjetimo, nalazi se komunalna naknada, naknada za uređenje voda, stambena pričuva, gradska najamnina, naknada za odvoz komunalnog otpada, naknada za potrošnju vode. Kao pogodnost za građane ističe se ušteda usljed plaćanja bez provizije i pojednostavljeno podmirenje obveza. Prednost novog modela naplate, tvrde u Holdingu, bolja je i kvalitetnija usluga, koja građanima štedi i vrijeme i novac.