Hrvatska RAZLIČITE VRSTE

Kod Vrgorca pronađene crne i bijele kugle!

  • Autor: Jure Divić
  • 19.4.2010 9:58:04
  • 19.4.2010 9:39:32

Na gradilištu Dalmatine kod Vrgorca pronađene su dvije različite vrste kamenih kugli. Među do sada pronađenim kuglama na gradilištu buduće dionice autoceste od Vrgorca do Ploča, uočljive su dvije vrste, crne i bijele, tamnije crne kugle s nešto sjajnijom strukturom i bijele koje izgledaju kao običan kamen

Nejasno je radi li se o dvjema vrstama, je li ima starost ista, sastav i način nastajanja. Zajednički je i crnim i bijelim kuglama pravilan oblik, no do danas nije razjašnjeno o čemu se radi.

Da bismo točno znali od kojeg su materijala kugle i koje su starosti stijene oko njih, trebalo bi načiniti mikroskopske preparate, tzv. izbruske. Iz preparata bi se vidio materijal od kojeg su stijene načinjene, kao i fosili, koji otkrivaju starost stijene.

Uzorke bi trebalo analizirati na rendgenu i drugim analitičkim uređajima.

No međutim, do sada još nitko nije dao cjelovitu stručnu analizu, geolozi su dali kratka objašnjenja kojim procjenjuju starost kamenih kugli od preko 50 milijuna godina, a svakim danom sve je više onih koji nagađaju kako je bar jedna vrsta kugli djelo nekih drugih civilizacija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još