HRVATSKO NEBO OTVORENO

Utjecaj vulkanskog oblaka veći od napada 11. rujna

19.04.2010 u 08:23

Bionic
Reading

Savez međunarodnih zračnih prijevoznika (IATA) objavio je u ponedjeljak da je negativan utjecaj vulkanskog oblaka na zračni promet veći od terorističkih napada 11. rujna i zamjerio europskim vladama na neadekvatnom odgovoru na vulkansku krizu.

Čelnik IATA-e Giovanni Bisignani rekao je da dnevni gubitak zračnih kompanija iznosi 250 milijuna dolara, odnosno 50 milijuna dolara više od prethodne procjene u petak.

Bisignani je zatražio hitnu akciju za sigurno otvaranje zračnog prostora i zatražio sastanak Međunarodnog civilnog zračnog saveza (ICAO), tijela UN-a za civilni zračni promet.

"Odluke moramo donositi na temelju stvarnog stanja, a ne prema teoretskim modelima. Vlasti su propustile prigodu za sigurno letenje", rekao je Bisignani.

Sve zračne luke otvorene su u ponedjeljak u Španjolskoj i Portugalu te u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, i Srbiji, te na francuskom i talijanskom jugu i na europskom krajnjem istoku. Latvija, Litva, Poljska, Danska i Češka otvorile su svoj zračni prostor samo za tranzit na visokim nadmorskim visinama, a Finska i Švedska su otvorile zračne luke na sjeveru svojih zemalja. U ostatku Europe zračni promet je i dalje u zastoju.

Hrvatski zračni prostor otvoren


Zračni prostor Republike Hrvatske ostaje otvoren bez ograničenja, priopćeno je iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Temeljem najnovije analize zrakoplovno meteoroloških podataka poslije 8 sati ujutro, HKZP d.o.o. je donio operativnu odluku da zračni prostor RH ostaje otvoren bez ograničenja.

Zbog dinamike promjena zrakoplovno meteoroloških podataka o kojima nakon analize ovise operativne odluke, o svim daljnjim odlukama HKZP će medije na vrijeme informirati, kaže se u priopćenju glasnogovornice HKZP-a d.o.o. Olivere Ilijaš.

Veći dio europskog neba zatvoren za promet


Zračni prostor u većem dijelu Europe tijekom dana će ostati zatvoren za promet, javljaju u ponedjeljak svjetske agencije. Njemačka je u ponedjeljak ujutro priopćila da će njezine zračne luke ostati zatvorene najmanje do 20 sati. Istu su odluku donijele Belgija i Velika Britanija

U Danskoj, Irskoj, Nizozemskoj i Švicarskoj obustava prometa trajat će najmanje do 14 sati, a u Finskoj do 17 sati.

Francuske zračne luke ostaju zatvorene do utorka ujutro, osim onih južnije od linije Bordeaux-Nica.

Od 5 sati ujutro otvorena je zračna luka u Beču.

Europska agencija za nadzor zračnog prometa priopćila je da je u nedjelju izvršeno samo pet tisuća od uobičajenih 24 tisuće letova. Dužnosnici se nadaju da bi tijekom ponedjeljka taj broj, ako se potvrdi najavljeno pomicanje vulkanskog oblaka, mogao porasti na 50 posto.