TUČA U DOLINI NERETVE

Za štetu od 605 tisuća, odšteta samo 1.600 kn

Bionic
Reading

Prošlo je već osam mjeseci od katastrofalne tuče koja je poharala dolinu Neretve, a tamošnji poljoprivrednici još uvijek zbrajaju štete i financijske gubitke od kojih će se godinama oporavljati. Unatoč obećanjima, neki od njih su dobili doslovno mrvice, mizerne novčane iznose čak 400 puta manje od stvarne štete na terenu, otkriva Slobodna Dalmacija

Novinari Slobodne Dalmacije razgovarali su s neretvanskim ratarima, a među njima je i Jozo Matić, diplomirani agronom koji sa suprugom Jelenom ima registrirano poljoprivredno gospodarstvo Apple u Metkoviću. On je za štetu od tuče, koja je doslovno sravnila sa zemljom njegove rasadnike jabuka i voćnjake, od države dobio samo 1.600 kuna.

Prema procjeni neovisnih stručnjaka i sudskih vještaka za poljoprivredu, šteta na njegovom imanju iznosi čak 605 tisuća kuna. Jozo Matić je ogorčen na rad povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode koje je odmah nakon tuče formirao Grad Metković.

Uvjeren je da nitko od članova toga povjerenstva nije obišao njegove stradale rasadnike, da su procjene obavljane paušalno, a sklon je vjerovanju da je svemu kumovala i politika. Unatoč službenom upućenom prigovoru na procijenjeni iznos štete, koji je u gradskoj upravi protokoliran 16. prosinca prošle godine, Matić odgovora još uvijek nije dobio.

'U zakonom predviđenom roku podnijeli smo zahtjev za procjenu šteta od tuče s točno naznačenim površinama i oštećenim količinama poljoprivrednih proizvoda', kazuje Matić, naglašavajući da mu je na lokalitetu Vrbovci stradalo petnaest tisuća voćnih sadnica, uglavnom šljiva. Tuča je probila koru drveta i ogulila ga po cijeloj dužini, tako da je ta šteta u stopostotnom iznosu jer takve sadnice više nisu upotrebljive.

Na lokalitetu Koševo, također području grada Metkovića, tuča je poharala 1,5 hektara jabuka sorte crisp pink, gdje se trebalo ubrati oko 70 tisuća kilograma te iznimno cijenjene i kvalitetne jabuke, koja je u cijelosti opala sa stabla. Kako je cijena ove jabuke u Hrvatskoj po kili od 4,5 do pet kuna, lako je izračunati da je šteta samo na ovom lokalitetu za poljoprivredno gospodarstvo Apple veća od 300 tisuća kuna.

'Neki su dobili po deset, petnaest tisuća kuna za štetu, a mi, poljoprivredno gospodarstvo, porezni obveznici ove države, tako sramotno mali iznos', ogorčen je Jozo Matić koji ozbiljno razmišlja o udruživanju nekoliko velikih proizvođača jabuka iz doline Neretve u zadrugu. Tako bi, kaže, lakše mogli nastupati na tržištu jer, prema procjenama, dolina Neretve mogla bi godišnje hrvatskom tržištu ponuditi i do 200 vagona kvalitetne jabuke.