HOMO SI TEĆ

Na nogama oko 8.500 Riječana

18.04.2010 u 13:42

Bionic
Reading

Homo si teć, jedna od najvećih uličnih utrka u Hrvatskoj, i ove se godine, unatoč kiši i Danu žalosti, održava u Rijeci po 14. put. Tisuće ljudi svih generacija, u majicama sa sloganom 'Svi na noge', preplavile su riječke ulice

Minutom šutnje trkači na Korzu odali su počast poginulima u zrakoplovnoj nesreći u Poljskoj, a onda je, u 9.30 sati, humanitarna sportska manifestacija započela, i to 9. polumaratonom, koji je uvršten u kalendar atletske federacije. Oko 400 najizdržljivijih pojedinaca iz Hrvatske i inozemstva, i trojci koji su trčali štafetu, krenuli su s Korza prema Preluku i nazad te tako prevalili stazu od 21 kilometra.

Nekoliko minuta kasnije održan je utrka za osobe s invaliditetom, Hendi kup, a nakon njih više od 1.000 klinaca pretrčalo je stazu po mokrom Korzu u sklopu Ciciban kupa.

Središnji događaj manifestacije Homo si teć započeo je u 10 sati. Najviše sudionika, njih oko 8.500, ove su nedjelje poput stampeda krenuli s Korza i trčali ulicama središta grada. Stazu od 3.154 metara prevalile su tako majke gurajući svoju djecu u kolicima i očevi noseći ih na rukama, djevojke i mladići, žene i muškarci, riječki sportaši, ali i oko 500 umirovljenika.

Iako je ove godine izostavljen zabavni dio, pa su zato otkazani koncerti grupe ENI i Spart Jazz Groupe, program je obogaćen raznim sportskim turnirima, natjecanjem u penjanju po umjetnoj stijeni, nogotenisom, aerobikom, testiranju brzine udaraca loptom u mrežu i u utrci na 100 m, a svi posjetitelji mogli su se i počastiti besplatnom fritajom sa šparogama.

Prihod od 8.000 prodanih majica po cijeni od 25 kuna i donacija, kao i svake godine, uložit će se u perspektivne sportaše i sportske udruge grada Rijeke, a upravo s tim ciljem cijelu je priču Homo si teć prije 14 godina osmislio sportski novinar Orlando Rivetti.