SMIRIVANJE SITUACIJE

Otvorene sve zračne luke osim osječke

18.04.2010 u 17:15

Bionic
Reading

Od 15 sati otvorene su sve zračne luke u Hrvatskoj osim osječke, priopćeno je iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) uz napomenu da se situacija i dalje prati

Hrvatska kontrola zračne plovidbe je temeljem dobivenih i obrađenih najnovijih zrakoplovno meteoroloških podataka donijela danas u 15 sati odluku o otvaranju zračnog prostora iznad RH osim sjevernog i istočnog djela Hrvatske, što je omogućilo otvorenost zračnih luka Zagreb, Pula, Rijeka, Lošinj, Zadar, Split, Brač i Dubrovnik.

Letovi za Split i Dubrovnik

Zbog otvaranja Zagrebačke zračne luke Croatia Airlines obavit će večerašnje letove iz Zagreba u Dubrovnik, u 21,10 sati - let broj OU 664 te Zagreb - Split, u 21,20 sati let broj OU 656, priopćeno je iz službe za odnose s javnošću Croatia Airlinesa.

Putnike za te letove poziva se da što prije kontaktiraju Službu kontakt centra na telefon: 66 76 555, ili da informacije potraže na internetskim stranicama te zrakoplovne tvrtke.

U narednih 60 minuta Croatia Airlines će obavijestiti putnike i javnost o mogućem obavljanju letova iz Zagreba u Skopje i Sarajevo, ako se u međuvremenu otvori zračni prostor iznad Bosne i Hercegovine.


Zatvorena ostaje samo Zračna luka Osijek. HKZP d.o.o. i dalje intenzivno prati i analizira zrakoplovno meteorološke podatke i slijedom navedenog donosi operativne odluke, kaže se u priopćenju glasnogovornica HKZP-a Olivere Ilijaš.

Oblaci vulkanske prašine s Islanda nalaze se iznad većeg dijela Europe, a rijetki dio oblaka će i dalje biti iznad većeg dijela Hrvatske, osim iznad južne Hrvatske, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod.

Prema posljednjim izračunima modela disperzije za čestice vulkanske prašine, oblaci vulkanske prašine vulkana s Islanda nalaze se iznad većeg dijela Europe. Najnovije simulacije pokazuju da će rijetki dio oblaka, koji se sastoji od raspršenih i oku nevidljivih čestica vulkanske prašine, i dalje biti iznad većeg dijela Hrvatske, osim iznad južne Hrvatske.

Zrakoplovna meteorološka služba Hrvatske kontrole zračne plovidbe redovno izdaje zrakoplovna meteorološka upozorenja na način propisan u zrakoplovstvu, kaže se u priopćenju DHMZ-a.

Zbog nepredvidljivosti kretanja oblaka vulkanskog pepela, HKZP i dalje kontinuirano i intenzivno prikuplja i obrađuje sve meteorološke podatke temeljem kojih će donositi operativne odluke, a o čemu će se javnost stalno informirati

Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama večeras je pozvao građane s kroničnim bolestima dišnih puteva poput astme, plućnih bolesti ili bronhitisa da bez posebnog razloga ne izlaze iz svojih domova do prolaska oblaka s vulkanskom prašinom.
U priopćenju navode kako najnoviji nalazi Svjetske zdravstvene organizacije govore da vulkanska prašina može uzrokovati probleme osobama koje imaju bolesti dišnih putova.

Zamolbi Ureda za upravljanje u hitnim situacijama da kronični plućni bolesnici ostanu u domovima pridružuju se i Gradski ured za zdravstvo i branitelje, Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Hrvatski zavod za toksikologiju, stoji u priopćenju.