I DALJE NA SNAZI ZABRANA LETENJA

Aerodromi na jugu Hrvatske otvoreni

16.04.2010 u 21:22

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izvijestio je jutros kako se oblaci vulkanske prašine vulkana s Islanda nalaze iznad većeg dijela Europe, osobito sjevernije od Hrvatske, pri čemu se dio oblaka, raspršenih i oku nevidljivih, nalazi iznad središnje Hrvatske, zapadne Slavonije, Gorskog kotara i Istre.

Prema najnovijim prognozama tijekom današnjeg dana oblaci vulkanske prašine nastavit će širenje na istok i jug Europe te će do oko 20 sati dio tih oblaka vrlo vjerojatno biti i iznad većeg dijela Hrvatske, uz iznimku južnih krajeva (južnije od Makarske i otoka Brača).

Do oko 2 sata u noći na nedjelju vjerojatno je širenje dijela tih raspršenih oblaka vulkanske prašine iznad cijele Hrvatske.

DHMZ navodi kako i dalje nema spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima ni pouzdanih informacija o mogućim posljedicama.

U DHMZ-u su, kako priopćuju, informacije o kretanju oblaka s vulkanskom prašinom dobili analizom prognostičkih izračuna atmosferskih modela i praćenjem informacija Nacionalne meteorološke službe Velike Britanije (Met-Office), koja je jedna od međunarodno odgovornih za savjetovanje zrakoplovnog prometa zbog položaja i premještanja oblaka vulkanske prašine, informacija Europske organizacije za korištenje meteoroloških satelita (Eumetsat), kao i informacija Europske svemirske agencije.

Otvoreni aerodromi u Splitu, Dubrovniku i Braču

Temeljem procjena podataka o meteorološkim prilikama u Hrvatskoj da se oblak vulkanske prašine neće širiti dalje prema jugu, danas je odlučeno da zračne luke Split, Brač i Dubrovnik ostaju otvorene, izvijestili su popodne iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

"Stručno operativna služba Hrvatske kontrole zračne plovidbe i nadalje procjenjuje situaciju temeljem stalnih meteoroloških izvješća. Daljnje operativno postupanje ovisit će o njima, a o tome ćemo i dalje obavještavati medije", izvijestila je glasnogovornica Hrvatske kontrole zračne plovidbe Olivera Ilijaš.

Zbog oblaka vulkanske prašine koji je stigao do Hrvatske, od noćas u dva sata nema polijetanja ni slijetanja zrakoplova u zračnim lukama Zagreb i Osijek, a od jutros u 8 sati zatvorene su i zračne luke Pula, Rijeka, Zadar i Lošinj.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) izvješćuju kako najnovije simulacije pokazuju da će, uz iznimku najjužnijih dijelova zemlje, rijetki dio oblaka od raspršenih i oku nevidljivih čestica vulkanske prašine i u noći od subote na nedjelju biti iznad većeg dijela Hrvatske.

Prema posljednjim izračunima modela disperzije za čestice vulkanske prašine, oblaci vulkanske prašine s Islanda nalaze se iznad većeg dijela Europe, a najveća koncentracija tih čestica je iznad sjeverozapadne i sjeverne Europe.

Otkazani gotovo svi letovi Croatia Airlinesa

Zbog zatvorenosti sjevernoga dijela hrvatskoga zračnoga prostora Croatia Airlines prisiljen je otkazati i sve današnje poslijepodnevne te večernje letove iz Zagreba u međunarodnom i domaćem redovitom prometu, priopćeno je danas iz Croatia Airlinesa.

Danas će se obaviti jedino let Split - Dubrovnik - Rim s polaskom u 14 sati, te povratni let Rim - Dubrovnik - Split s polaskom u 18 sati. Putnici iz Rima kojima je Zagreb trebao biti krajnje odredište bit će prevezeni zemaljskim prijevozom iz Splita do glavnoga grada Hrvatske.

Tijekom današnjeg prijepodneva već su otkazani svi međunarodni letovi iz Zagreba i to u Frankfurt, Beč, Amsterdam, Zürich, Pariz, London i München, kao i planirani povratni letovi iz navedenih odredišta u Zagreb. Također, otkazani su i letovi na liniji Split - Düsseldorf, Split - München, Split - Zürich te Frankfurt - Split i London - Split.

Rano jutros obavljeni su jedino međunarodni letovi iz Sarajeva i Prištine, a zrakoplovi su umjesto u Zagreb preusmjereni u Split. Putnici s tih letova prevezeni su zemaljskim prijevozom do Zagreba

Croatia Airlines u domaćem redovitom prometu danas nije u mogućnosti obaviti ni jedan let, stoji u priopćenju.

Zbog aktualnog stanja u hrvatskome i europskome zračnom prostoru uzrokovanog dolaskom vulkanske prašine s Islanda, Croatia Airlines očekuje velike poremećaje u redu letenja i sutra, u nedjelju, 18. travnja. Kompanija nastavlja izravno obavještavati putnike kao i hrvatsku javnost preko medija o svim poremećajima u prometu, navodi se u priopćenju.

Putnici čiji su letovi otkazani u razdoblju do 19. travnja dobivaju obavijesti o promjenama u planiranom redu letenja i preusmjeravaju na alternativne letove u sljedećem razdoblju. U slučaju da otkažu putovanje, putnici imaju pravo na povrat iznosa karte, naglašava se.