JOSIPOVIĆ I TADIĆ U BAČKOM MONOŠTORU

'Tužbu za genocid riješiti dogovorom'

16.04.2010 u 20:54

Bionic
Reading

Predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, izrazili su u petak na večer u Bačkom Monoštoru u Vojvodini nadu da će spor dviju država o tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde biti riješen dogovorom

"Tužbe imaju smisla ako se sporovi ne mogu riješiti na drugi način, a vjerujem da se sporovi mogu riješiti dogovorima i razgovorima", rekao je predsjednik Josipović na konferenciji za novinare u šokačkom mjestu Bački Monoštor pokraj Sombora.

I srbijanski predsjednik Tadić istaknuo je kako vjeruje da pitanje tužbi može biti razriješeno mimo suda. Ali da "ni jedan zločin ne smije biti nerasvijetljen i ni jedan zločinac nekažnjen".

"Prava građana ne smiju biti dovedena u pitanje. I to je načelo koje uz međunarodno pravo moramo poštivati", rekao je Tadić i dodao kako ipak konačnu odluku o povlačenju tužbi mogu donijeti vlade dviju zemalja, ali da su njih dvojica pokretači takvoga razrješenja.

Dvojica predsjednika su među otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske uvrstili i pitanje granica.

"To je jedno od najsloženijih pitanja. Takvo teško rješivo pitanje podrazumijeva postojanje procedure. Mi ćemo koristiti regionalne procedure u takvim okolnostima, ali to pitanje moramo riješiti", rekao je Tadić.

"Nikada pitanje granica nije lako, pa ni kada je u pitanju par metara. Ali među susjedima i prijateljima se može generirati postupak koji će donijeti rješenje. Imamo komisije koje rade na tome, ali ako ni one ne uspiju postoje pravni mehanizmi za to. Hoće li to biti arbitraža ili zajednički izlazak na sud, vidjet ćemo", rekao je Josipović.

Tadić i Josipović izrazili su razočarenje što hrvatska manjina u Srbiji nije uspjela formirati poseban birački popis, kako bi mogla birati svoje zastupničko tijelo u lipnju - Hrvatsko nacionalno vijeće.

Oni su pozvali Hrvate u Srbiji da ipak podrže nastavak postupka evidentiranja ove zajednice, koji za cilj ima formiranje njihova krovnog tijela u Srbiji. Nakon konferencije za novinare, dvojica predsjednika započeli su razgovore s predstavnicima hrvatske manjine iza zatvorenih vrata.

Dvojica predsjednika u mjestu Bački Monoštar dočekani su pljeskom i ovacijama. Većinu žitelja ovoga mjesta čine šokački Hrvati.