Hrvatska KRATKOROČNA KOLEBANJA

Erupcija može dovesti do pada temperature

Praćenje utjecaja vulkanskih erupcija na kratkoročna kolebanja srednje globalne prizemne temperature zraka pokazuju da taj utjecaj može biti znatan, priopćeno je danas ih Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Nakon provedenih istraživanja tek će se moći utvrditi koliko je prekjučerašnja erupcija vulkana na Islandu imala utjecaja na promjenu temperature zraka na globalnoj skali, rekao je pomoćnik ravnatelja DHMZ-a Krešo Pandžić.

Mogući potresi i erupcije

Otapanje ledenih kapa na Islandu moglo bi izazvati nove vulkanske erupcije u idućim desetljećima zbog klimatskih promjena, izjavili su znanstvenici. Po njihovim riječima, nema znakova da je sadašnja erupcija ispod glečera Eyjafjallajokull, koja je prouzročila paralizu zračnog prometa nad sjevernom Europom, povezana s globalnim zatopljenjem.
'Naš rad ukazuje na to da bi moglo biti većih ili češćih erupcija na Islandu u sljedećim desetljećima', rekao je vulkanolog Freysteinn Sigmundson sa Sveučilišta u Islandu.Carolina Pagli, geofizičarka na Sveučilištu u Leedsu, izjavila je da bi klimatske promjene također mogle izazvati vulkanske erupcije ili potrese na lokacijama; Mount Erebus na Antarktici, Aleutski otoci Aljaske ili Patagonija u Južnoj Americi.

Pandžić napominje da je u nekoliko slučajeva jakih vulkanskih erupcija u posljednjih 200 godina primijećena znakovita promjena srednje globalne temperature zraka na prizemnom sloju atmosfere i ustanovljeno da je u dva slučaja pad te temperature bio veći od 0,5 stupnjeva Celzijevih.

Taj pad temperature izazivaju sumporne soli koje, nakon erupcije, ostaju lebdjeti u stratosferi na visini između 20 i 30 kilometara iznad tla.

Te soli upijaju i raspršuju dio Sunčeva zračenja koje bi u njihovu odsustvu stiglo do Zemljine površine.

Navedene sumporne soli također utječu na ozonski sloj. Njihov utjecaj počinje nekoliko dana nakon erupcije i traje nekoliko godina, ističe pomoćnik ravnatelja DHMZ-a.

DHMZ priopćio je danas da se oblaci s vulkanskom prašinom od erupcije na Islandu premještaju sjevernom i sjeverozapadnom Europom, a u subotu pred jutro vjerojatno će doći i do sjeverne granice Hrvatske.

Svjetska zdravstvena organizacija još nije sigurna koliko bi posljedice eurpcije mogle utjecati na zdravstveno stanje pojedinaca, no ako se oblaci prašine i dima slegnu, u mnogih bi mogli izazvati tegobe u dišnom sustavu.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još