BIŠKUPIĆ DEMANTIRA

Zaštita Drave u svim je prostornim planovima

16.04.2010 u 16:37

Bionic
Reading

Iz Ministarstva kulture danas su opovrgnuli Osječko-baranjsku županiju da je zaštita rijeke Drave u okviru Nacionalne ekološke mreže i budućeg Regionalnog parka Mura-Drava u koliziji s prostorno planskim dokumentima

Nije istina, kažu u Ministarstvu, da zaštita Drave kao jedinstvenog ekosustava ne dopušta gospodarski razvoj. Ističu, razvoj ne smije ugrožavati vrste i staništa biljaka i životinja, ali zato se otvaraju nove razvojne mogućnosti za lokalnu zajednicu.

'U svim županijskim prostornim planovima uvršten je i prijedlog zaštite prostora duž rijeke Drave, a donošenje tih istih planova podrazumijeva da su oni usklađeni sa strateškim dokumentima višeg reda', reakcija je iz kabineta ministra Bože Biškupića na tportalov članak od srijede o dogovoru predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i regionalnog razvoja, HEP-a, Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta i Osječko-baranjske županije da zajednički krenu u reviziju Studije opravdanosti i izvodljivosti VHS Osijek.

Na tom sastanku kritizirana je uredba Ministarstva kulture o zaštiti Drave u okviru Nacionalne ekološke mreže i budućeg Regionalnog parka Mura-Drava koji se osniva početkom 2011. godine. Županija i javna poduzeća žele izgraditi vodnu stepenicu – višenamjenski hidrotehnički sustav Osijek (VHS Osijek) – kojom bi potopili 3740 hektara zemljišta, brojne rukavce i riječne meandre, radi dobivanja struje i navodnjavanja.

Međutim, zbog tih posebnosti Drava i je zaštićena kao stanište rijetkih vrsta ptica i biljaka, pa su i u županiji svjesni da će projekt imati poguban utjecaj na okoliš. Ipak, u srijedu je odlučeno da se krene u reviziju Studije opravdanosti i izvodljivosti VHS Osijek, što će koštati oko 880 tisuća kuna. Nakon toga može početi postupak procjene utjecaja na okoliš koji će zaključiti je li vodna stepenica dopustiva.

Područje duž tokova rijeka Mure, Drave i Dunava čini jednu od najvažnijih zapadno-istočnih europskih okosnica zaštite prirode. Zato su Hrvatska i Mađarska prve zemlje u regiji koje su se potpisivanjem zajedničke deklaracije obvezale na očuvanje ovog područja uspostavom prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je najveći u Europi.

Takva zaštita, naglašavaju u Ministarstvu kulture u okviru kojega je Uprava za zaštitu prirode, bit će temelj za dobivanje novca iz strukturnih fondova EU i budućeg zajma za zaštitu prirode, koji će dobiti izravno županije kao pomoć za upravljanje zaštićenom prirodom.