SPAŠENO 19 ŽIVOTA

Rekordan broj transplantacija organa

16.04.2010 u 11:52

Bionic
Reading

U protekla dva tjedna, oboren je rekord u presađivanju organa u Hrvatskoj - spašeno je 19 života, ukupno 18 osoba dobilo je priliku za novi ili bolji život - devet osoba dobilo je bubreg, tri osobe srce, četiri jetru, a po jedna pluća i gušteraču te jedna gušteraču i bubreg

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravstva, za obaranje rekorda u broju transplantacija najzaslužniji su plemeniti članovi obitelji koji su izgubili svoje najmilije, ali su odlučili donirati organe umrlih za nastavak tuđih života.

Naime, gotovo istovremeno u pet hrvatskih bolnica (Klinički bolnički centri u Rijeci, Zagrebu i Splitu, Klinička bolnica Sestre milosrdnice te Opća bolnica Dubrovnik) umrle osobe detektirane su kao mogući darivatelji organa te su sa šest umrlih osoba organi presađeni u nekoliko transplantacijskih centara.

Čak 15 organa presađeno je hrvatskim pacijentima, a četiri poslana u Eurotransplant (Njemačka i Austrija). Od toga, jednom našem pacijentu gušterača i bubreg stigli su iz Slovenije te mu je u srijedu 14. travnja uspješno izvršena multiorganska transplantacija u KB Merkur.

U Ministarstvu zdravstva ističu da je u prva tri mjeseca ove godine realizirano povećanje od čak 25 posto broja donora u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (30 naspram 24 donora), porast broja bubrega za presađivanje (29 u odnosu prema 22 u istom razdoblju prošle godine), kao i broja doniranih jetri (27 u odnosu prema 22 u istom razdoblju prošle godine).

Kao posljedica povećanog broja donora te presađenih organa došlo je do smanjenja listi čekanja za presađivanje organa za 14 posto, tako danas u Republici Hrvatskoj na bubrege čeka 293 pacijenata, u odnosu na lanjskih 334.