KAPTOL PROGNAO KARIZMATIKA

Biskupi Sucu zabranili duhovne seminare

15.04.2010 u 22:51

Bionic
Reading

Najpoznatijem hrvatskom karizmatiku, kontroverznom velečasnom Zlatku Sucu zabranjeni su seminari duhovne obnove, a dom Dom Betanija na Lošinju, namijenjen za takve susrete, prema registru Trgovačkog suda, u likvidaciji je

Prema pisanju Večernjeg lista, Sucu su održavanje seminara zabranili hrvatski biskupi. Navodno je glavni inicijator zabrane bio sam zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kardinal je Sucu zabranio i služenje mise u Svetoj Mati slobode na zagrebačkom Jarunu.

Brigu o karizmatiku trebao je preuzeti njegov nadređeni, krčki biskup monsinjor Valter Župan, no on je Betaniju likvidirao.

Naime, prema podacima iz sudskog registra, Betaniju je 7. srpnja 2000. osnovao upravo Biskupski ordinarijat Krk. Tvrtka je registrirana za 'organiziranje i održavanje duhovnih vježbi osobama koje dolaze na duhovne susrete, pružanje usluga boravka i smještaja osobama koje dolaze na duhovne susrete, prihvat i smještaj osoba u potrebi te karitativnu djelatnost prema osobama u potrebi'.

'Zašto gasimo Betaniju? Nismo je trebali ni registrirati. Bila je to greška. Ne treba nam više takav status, jer možemo raditi i bez njega', rekao je nekadašnji je krčki župnik mons. Antun Toljanić.

No osim zabrane seminara, Sudac više ni ne živi u potkrovnom stanu u Betaniji. 'Dobio je sobu u domu za umirovljene svećenike u Krku. Da je riječ o nekome zaposleniku u nekoj tvrtki, to bi se zvalo mobbing i svi bi pisali o njemu, a ovako, nikome ništa. Bio im je dobar dok je radio za njih i dok im je namicao novac. Jasno je da im sad Betanija ne treba', rekao je jedan od svećenika Krčke biskupije, koji je želio ostati anoniman. Kaže da mu čak ni ne isplaćuju plaću.

Krčki su svećenici podijeljeni oko Suca, a on o svom statusu ne želi razgovarati. U isto vrijeme, lista onih koji žele pohoditi Sučeve seminare duhovne obnove popela se na 50 tisuća. Zlatko Sudac seminare drži u stranim zemljama, gdje ga zovu voditelji hrvatskih katoličkih misija.