S PREDSJEDNIKOM UZ KAVU

'Ispitajte tko Žužulu daje članstva u NO-ima'

19.01.2009 u 17:36

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je, govoreći o plinskoj krizi, da Hrvatska u sklopu svoje energetske strategije treba razmisliti o gradnji još jednog skladišta za plin i pronaći ulagača za tu investiciju

Ustvrdivši u razgovoru za Hrvatski radio u emisiji 'S Predsjednikom uz kavu' da se na primjeru plina 'u svoj svojoj dramatici' pokazalo kako jedno ekonomsko pitanje postaje prvorazredno političko pitanje, Mesić je rekao da je Hrvatska, osim skladišta Okoli, već trebala napraviti još jedno skladište plina, 'pa bi s plinom bilo sve u redu'. Napomenuo je da je tu jedino pitanje tko to treba financirati, ustvrdivši kako zainteresiranom ulagaču treba omogućiti da naplati tu investiciju.

'Dakle, država je morala sklopiti sporazum i na jedan način, jednim mehanizmom, osigurati povećanom cijenom plina za jedno vrijeme, dok se otplati ta investicija onome tko uloži u takvo skladište plina. Jer prije je država izgradila skladište Okoli, a sada je trebalo naći investitora, a on bi se našao ako mu se omogući da on naplati tu investiciju. To se nikakvim mehanizmima nikome nije osiguralo i mi smo ostali bez skladišta', rekao je Mesić.

Mesić drži da je izdvajanje dobave plina iz Ine dobro jer bi se tada znalo 'tko preuzima odgovornost za opskrbu, za investiranje u skladišta i tko preuzima odgovornost za druge pravce opskrbe'. Jedan od pravaca je i LNG terminal, dodao je, ponovivši kako su mu katarski dužnosnici izrazili zanimanje za izgradnju terminala u Hrvatskoj u vrijednosti dvije milijarde dolara, ali kako se nije na vrijeme reagiralo, oni su ga izgradili u Italiji

Danas mi ponovno kažu da imaju interesa i naša privredna delegacija treba otputovati što prije i utvrditi pravila po kojima bi se to financiralo, ili uključiti Katar u konzorcij, u vlasničku strukturu konzorcija koji je formiran u Hrvatskoj od stranih i domaćih tvrtki, rekao je Mesić.

Predsjednik je ocijenio da Hrvatska nije imala razrađenu energetsku strategiju, a pritom su se, dodaje, uključili i razni 'vrlo glasni lobiji'. 'Neću ih imenovati, ali bili su vrlo glasni. Ja sam ih pitao, kad ne bude plina i nafte, hoće li demonstranti doći pred njihova ili Vladina i moja vrata.

Onda su se čudili zašto ja to njih pitam. Ali ako se upuštaju u rješavanje jednog strateškog pitanja za hrvatsku privredu, onda moraju znati da snose i posljedice. Da smo na vrijeme dobili Družbu Adria, dobili bismo, makar što se plina tiče, vjerojatno jednu veću sigurnost', rekao je Mesić izrazivši da se sada, kad se dobije energetska strategija, oni 'koji nemaju pojma o energetici makar više neće javljati'.

Mesić ne vidi razloga da se ne preispita smanjenje i njegove plaće, ali smatra da je to palijativna mjera koja neće donijeti velike koristi. 'Ja ne bježim od toga, ali pogledajte koliko ima nadzornih odbora i koliko tamo ljudi sjedi i koliko oni troše', kaže Predsjednik, postavljajući pritom pitanje o Miomiru Žužulu.

'Idite samo Žužulovim tragom. On je u nekoliko nadzornih odbora, Croatia Airlinesa, Pošta... Tko to plaća? Nakon političkog debakla tko njemu daje sve te nadzorne odbore. A koliko takvih ima... To neka se ispita', poručio je Mesić