NAPUŠTANJE SJEDNICE

Gadafi se Mesiću žalio na ponašanje Nevena Jurice

19.01.2009 u 17:08

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kazao je u Otočcu da je u pismu libijskom čelniku Moameru Gadafiju pokušao opravdati izlazak hrvatskog veleposlanika pri UN-u Nevena Jurice sa sastanka Vijeća sigurnosti dok je govorio libijski predstavnik, ali Gadafi nije bio zadovoljan odgovorom

Prema pisanju nekih hrvatskih medija, Mesić je prošlog tjedna okrivio veleposlanika Juricu za neuspjeh pregovora o dopremi plina iz Libije jer je svojim postupkom u Vijeću sigurnosti UN-a naljutio Gadafija.

Mesić je u izjavi za Hrvatski radio opovrgnuo tvrdnju da je rekao kako je Jurica kriv što Libija ne daje plin, ali je kazao da su veleposlanikovim postupkom narušeni odnosi dviju zemalja.

"Kada na Vijeću sigurnosti raspravlja bilo tko, treba saslušati što on govori, a ako se ne slažemo moramo odgovoriti argumentirano i glasati prema savjesti", rekao je Mesić komentirajući izlazak Jurice iz dvorane dok je govorio libijski predstavnik.

Mesić je rekao kako je poslao pismo Gadafiju u kojem je pokušao objasniti da se radilo o previdu, no libijski čelnik mu je odgovorio kako nije baš sasvim zadovoljan objašnjenjem i otpisao mu "da međusobna suradnja sada dolazi u pitanje upravo zbog reakcije u Vijeću sigurnosti".

Radilo se o sjednici VS-a 23. travnja prošle godine kada je libijski veleposlanik Ibrahim Dabaši stanje u Gazi usporedio s "nacističkim holokaustom" što je potaknulo veleposlanike SAD-a, Britanije, Francuske, Belgije i Hrvatske da napuste sjednicu, nakon čega je ona prekinuta.

"Da bismo mi ušli u Vijeće sigurnosti za nas su uglavnom glasale zemlje iz nesvrstanog svijeta i to je jedan od razloga da mi njih saslušamo, ali to ne znači da moramo tako i glasati. To sam rekao i Nevenu Jurici", naveo je Mesić, naglasivši da moramo voditi principijelnu politiku.

"Mi ne možemo samo držati oko na nekom drugom i raditi ono što i on. Mi vodimo hrvatsku politiku, a Amerikanac američku politiku. Mi se moramo voditi svojim interesima", naglasio je Mesić.

Predsjednik je rekao da neće tražiti Juričinu ostavku, ali je bitno da se izvuče pouka i da se takve stvari više ne ponavljaju. Dodao je kako je sada potrebno opet ulagati napore da se s Libijom uspostave bolji gospodarski odnosi.