MODERNIZACIJA POLJOPRIVREDE

U tri županije po 30 stočara dobit će novac Svjetske banke

15.04.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Svjetska banka stočarima plaća izgradnju skladišta za stajnjak veličine jednog metra kubnog po uvjetnom grlu, što je glavni zahtjev za zaštitu tla i vode propisan Nitratnom direktivom EU. Uz to, Ministarstvo poljoprivrede trenutno traži po 30 poljoprivrednika u Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji za sadnju demonstracijskih polja dobre poljoprivredne prakse

U okviru Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi u Hrvatskoj Svjetska banka dodijelit će 13,8 milijuna kuna (2,6 milijuna američkih dolara) našim stočarima koji ulože u zbrinjavanje stajskog gnoja u skladu s Nitratnom direktivom Europske unije. Prva faza projekta provodi se u Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje su odabrane zbog velike gustoće stoke po jedinici površine i velikog broja stočarskih farmi. U te tri županije, ističu u Ministarstvu poljoprivrede (MPS) i Svjetskoj banci, nastala su oštećenja skladišta stajskoga gnojiva i infrastrukture za kontrolu kakvoće vode.

Natječaj za dodjelu sredstava u veljači je raspisan u Osječko-baranjskoj županiji, a stočari mogu prijaviti projekte izgradnje platformi za skladištenje stajnjaka za najviše 100 uvjetnih grla, u vrijednosti do 600 tisuća kuna. Svjetska banka sudjelovat će s pokrivanjem 75 posto troškova izgradnje. Tijekom jučerašnjeg posjeta toj županiji Hrvoje Horvat, koordinator projekta iz Ministarstva poljoprivrede, rekao je da se po županiji očekuje financiranje do 30 projekata.

'Izgradnjom propisanih platformi stočari će se prilagoditi zahtjevima zaštite okoliša koji će biti propisani u skladu s direktivama EU. Smanjit će se onečišćenje tla prevelikim količinama stajnjaka, omogućiti njegovo skladištenje i kasnija upotreba i tako će se smanjiti zagađenje voda', objasnio je Horvat.

U sve tri županije MPS će ugovarati demonstracijske površine za promociju dobre poljoprivredne prakse. Na tim poljima provodit će se redovita analiza tla i precizna preporuka gnojidbe, zamjena dijela mineralnog gnojiva stajskim, plodored s međuusjevima za zelenu gnojidbu (poput lucerne i djeteline), sjetva postrnih i pokrovnih usjeva te zaoravanje žetvenih ostataka.

U tri županije MPS u suradnji sa županijskim uredima za poljoprivredu sastavlja popise zainteresiranih poljoprivrednika za ugovaranje demonstracijskih površina. Svi troškovi – sjeme, obrada tla, gnojidba, zaštita i radni sati – bit će pokriveni sredstvima iz projekta.

Jedna od konkretnih mjera Nitratne direktive, kojom se tlo i voda štite od odlaganja prekomjernih količina stajskog gnoja, jest osiguranje 10 m3 skladišta po uvjetnom grlu (krava) za šest mjeseci. Na jučerašnjem sastanku u Osijeku dožupan Željko Kraljičak je predložio da se u budućim fazama projekta predvidi i izgradnja bioplinskih postrojenja. Istu potrebu uvidjeli su i u MPS-u jer će platforme izgrađene u okviru ovog projekta biti odličan temelj za nadogradnju u bioplinsko postrojenje, čime će se efikasnije iskoristiti stajnjak za dobivanje električne i toplinske energije na farmama.

U sklopu projekta poljoprivrednim gospodarstvima podijeljeno je 85 tisuća brošura o dobroj poljoprivrednoj praksi. Brošura se može preuzeti na web stranici Ministarstva poljoprivrede.