IVAN ČEHOK O BIVŠEM ŠEFU

'Kad sam upozorio na krizu, Sanader me ismijao!'

15.04.2010 u 12:40

Bionic
Reading

'Kada sam kao zastupnik još u ljeto 2008. godine upozoravao na situaciju, onda me je Sanader ismijavao preko 'Dnevnika', kao, neka dobro pratim što se događa u Europi pa onda neka njima javljam kakva je kriza. No da smo tada reagirali primjerenim mjerama, poput četverodnevnog radnog tjedna, možda bismo još nešto i spasili', ustvrdio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na sjednici svog savjetničkog tima

Povod za okupljanje bile su prve naznake zaustavljanja broja nezaposlenih u Varaždinskoj županiji, budući da je u ožujku, nakon nekoliko mjeseci, taj broj pao ispod 10 tisuća. Međutim, kako je upozorila Jasenka Hutinski, to ne znači da je kriza završila, što govore i ovotjedna otpuštanja u varaždinskoj Cesti. Trajno zaustavljanje negativnih trendova u gospodarstvu Čehok ne vidi bez adekvatnih mjera državne vlasti kojih nema ili kasne.

'Dva puta smo poslali Vladi zaključke sa skupova s našim poduzetnicima, predstavnicima desetak vodećih varaždinskih tvrtki, koji su upozoravali na posljedice krize koje su tražile rješenja, zadnji put početkom godine, a prvi put prije godinu i pol. Nažalost, mjere se donose prekasno. Ne može se reći da ova vlada i sabornici ne pokušavaju nešto, jer donijeta su ova dva programa kreditiranja, a sada ide i treći. Međutim, programi kasne, a upitno je njihovo provođenje', ustvrdio je Čehok.

Varaždinski gradonačelnik osvrnuo se i na vrijeme kada je trebalo početi djelovati, odnosno 2008. kada je HSLS bio, kao i danas, u koaliciji s HDZ-om.

'Sanaderova prva mjera bila je da neće biti božićnih poklona i takve nebuloze. O izvoznoj industriji, koja je temelj gospodarstva, nitko ne vodi računa. I zbog ono malo što je Vlada pomogla takvoj industriji u Varaždinu na kraju smo završili u crnoj kronici, kao, zašto se pomoglo određenim tvrtkama, iako ništa nije sporno, te je riječ o zanemarivim iznosima u odnosu na druge potpore', rekao je Čehok, dodajući da je u državi sve izokrenuto, pa i sustav vrijednosti.