PODUZETNICI U ZDRAVSTVU

Liječnica uvela 060, pa pacijentima nabila račune

Bionic
Reading

Zadarska liječnica opće prakse dr. Ankica Melvan Meštrov u svoju je ordinaciju uvela liniju 060 i telefonske pozive svojim pacijentima naplaćuje čak 6,88 kuna po minuti, a ako zovu s mobitela, još i skuplje - 8,35 kuna

Umjesto dr. Melvan ili njezine medicinske sestre, na fiksni broj ordinacije sada se javlja automat koji vas upućuje da poklopite i ponovno nazovete broj 060-61-2222 koji se naplaćuje po posebnoj tarifi.

Njezini pacijenti, koji uz zdravstveno osiguranje i participacije sada još moraju plaćati i 060 liniju kako bi se uopće naručili za pregled ili dobili savjet, šokirani su i ljuti, pogotovo zbog činjenice da zaradu od poziva na 060 broj međusobno dijele ordinacija i tvrtka preko koje zakupljuju broj.

Slučaj zadarske liječnice, međutim, nije jedini, a liniju 060 potiho uvodi sve veći broj ordinacija opće prakse, uz objašnjenje kako ih stalna zvonjava telefona ometa u radu s pacijentima.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) dr. Hrvoje Minigo, kazao je za Slobodnu Dalmaciju kako se zbog brojnih pritužbi koje su primili, o liječnicima koji su uveli 060 linije raspravljalo se nedavno i na Povjerenstvu za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Međutim službeni je zaključak tog povjerenstva da uvođenjem skupih poziva “nisu prekršeni ni zakon ni drugi propisi”,

I dok se u strukovnoj organizaciji brane kako ne mogu ništa poduzeti jer je sve po zakonu, u Udruzi za zaštitu prava pacijenata kažu kako je naplatom skupih poziva u najmanju ruku prekršeno pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, ali i Zakon o pravima potrošača jer liječnik svoju uslugu sada naplaćuje - dvostruko!