HDZ-OVCI U SABORU

'Svi smo sudjelovali u Stazićevu cirkusu'

14.04.2010 u 14:32

Bionic
Reading

HDZ-ovi članovi saborskog Odbora za medije odbacili su danas optužbe SDP-ovca Nenada Stazića, predsjednika tog odbora, da HDZ želi ovladati HRT-om i da ne poštuje zakon, na što su uzvratili protuoptužbama da zakon krše upravo Stazić i SDP

Potpredsjednica Odbora Ljubica Lukačić na konferenciji za novinare ponovila je stav HDZ-a, čiji članovi neće prihvatiti Veru Robić Škaricu kao oporbenu kandidatkinju koju bi Sabor birao za 11. člana Programskog vijeća HRT-a, i to zbog sumnji da bi se ona tim izborom našla u sukobu interesa.

S tim su stavom, kazala je, jučer upoznali i Stazića te mu predložili da, budući da klubovi većine i manjine nisu usuglasili stav oko tog kandidata, Odbor utvrdi listu preostalih kandidata i uputi je Saboru da odluči koga će s te liste i izabrati.

Lukačić je naglasila da upravo takav postupak predviđa Zakon o HRT-u te da se stoga HDZ-ovi članovi Odbora ne mogu složiti sa stavom SDP-a, odnosno Stazića, po kojemu, budući da se bira kandidat iz oporbene kvote, jedina valjana lista ona SDP-ova.

'Zakon kaže da će Odbor utvrditi listu preostalih kandidata, a ne neki članovi Odbora', poručila je Lukačić, odbacivši kao neutemeljene i neargumentirane Stazićeve optužbe da HDZ-ovci opstruiraju rad Odbora, Programskog vijeća HRT-a te proces izbora glavnog ravnatelja nacionalnog radija i televizije.

Krunoslav Markovinović, pak, smatra da se HRT u pat-poziciji ne nalazi zbog neizbora 11. člana Programskog vijeća, već zbog činjenice da je važeći Zakon o HRT-u pisan 'u vrijeme SDP-a i za SDP'.

'Trebamo čim prije donijeti novi zakon, jer je postojeći zakon pisan u vrijeme SDP-a i za SDP-a, kao da će SDP uvijek biti na vlasti', poručio je.

Takav stav dijeli i Boris Kunst, uvjeren da je jedini cilj Stazića i SDP-a ispolitizirati cijelu situaciju oko HRT-a te svu krivnju svaliti na HDZ.

'Jučer je (Stazić) napravio cirkus a la Stazić u kojemu smo, nažalost, svi sudjelovali', poručio je novinarima, a SDP-u uputio poruku da se moraju 'naučiti da većina ipak odlučuje'.