PODRŠKA MLAĆENJU ROMA

Policija istražuje skandaloznu Facebook grupu

13.04.2010 u 14:40

Bionic
Reading

U karlovačkoj policijskoj upravi pokrenuta je istraga koja bi trebala utvrditi je li netko od policajaca te uprave član Facebook grupe koja je poduprla pritvorenoga karlovačkog policajca Kristijana Maglića, osumnjičenog za premlaćivanje mladića Alena Ajkića

Prikupljanje činjenica vezanih uz djelovanje Facebook grupe pod nazivom 'Potpora karlovačkom policajcu Kristijanu M. i njegovim kolegama' naredio je na današnjem užem kolegiju načelnik te uprave Josip Ćelić, doznaje se od policijske glasnogovornice Tamare Grčić.

Ured načelnika uprave, naime, zadužen je i za nadzor i utvrđivanje zakonitosti postupanja djelatnika.

Prema riječima glasnogovornice, policija će najprije provjeriti sve činjenice i okolnosti vezane uz navodno organiziranje veće skupine karlovačkih policajaca u grupu za potporu kolegi kojega se tereti da je 26. ožujka u Karlovcu teško ozlijedio 20-godišnjeg mladića.

Ako stvarno stanje to bude zahtijevalo, to jest ako se utvrdi da u svemu ima elemenata kaznenog djela, počet će i kriminalističko istraživanje, rekla je policijska glasnogovornica.

Neki članovi spomenute Facebook grupe, koji su se predstavili kao policajci, iznosili su uvrede na račun pretučenog mladića, a jedan je, među ostalim, iznio uvrede na rasnoj osnovi.

Vladimir Omrčen, medicinski tehničar karlovačke Hitne pomoći koji je zajedno s kolegom Antunom Šlatom osnovao spomenutu Facebook grupu i održava je, rekao je da se ne slaže s vrijeđanjem ljudi te da nikoga nije ni nazvao Ciganinom, a grupa je, dodao je, osmišljena kao potpora suspendiranim policajcima, ali ne s namjerom da se nekog vrijeđa. No sada se to pretvorilo u nešto drugo, istaknuo je i dodao da je njegov kolega Šlat neke najuvredljivije postove i obrisao.

Inače, kako se doznaje od glasnogovornice Županijskoga suda u Karlovcu Alenke Laptalo, u tijeku je istražno ročište na kojem se ispituju svjedoci u slučaju premlaćivanja mladića.

Policajac osumnjičen za to kazneno djelo u pritvoru je zbog bojazni od utjecaja na svjedoke, a predistražne radnje pokrenute su protiv još trojice policajaca.

Sva četvorica su suspendirana i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak zbog 'neopravdane i nezakonite primjene mjera prisile'.