PREDSJEDNICI I PREMIJERKA

Cijeli državni vrh izvan zemlje

13.04.2010 u 07:48

Bionic
Reading

Hrvatska će u srijedu, zbog službenih putovanja predsjednika države i Sabora te premijerke, na jedan dan ostati bez državnog vrha. Naime, Novi list javlja da protokoli troje najviših dužnosnika nisu uskladili službena putovanja

Premijerka Kosor danas je, naime, u službenom posjetu Finskoj a u srijedu je u Bugarskoj, prvi čovjek Sabora Luka Bebić nalazi su u dalekom Japan, dok će predsjednik države Ivo Josipović sutra posjetiti Bosnu i Hercegovinu. S obzirom na to da se radi o neuobičajenoj situaciji, postavlja se pitanje tko bi u slučaju kakve izvanredne situacije vladao zemljom?

List navodi kako ni u Ustavu ni u zakonima nema zabrana takve prakse, ali bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić kaže da postoji običajno pravilo da svi najviši dužnosnici ne napuštaju državu u isto vrijeme.

'No, budući da je ovo mirnodopsko vrijeme, da Hrvatska nije svjetska velesila i da nije neposredno ugrožena, ne vidim da je to neki veći problem, samo bi takvu praksu trebalo izbjegavati. Vjerujem da su protokoli naših dužnosnika, kada su se odlučili napraviti ovakvu iznimku, uskladili rad najvažnijih ministarstava', rekao je bivši šef diplomacije Mate Granić.