Hrvatska INSPEKTORI U AKCIJI

Naplaćene 22 kazne za pušenje

Nakon što je od subote u kafićima i restoranima ponovno zabranjeno pušenje sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi tijekom vikenda je obavila nadzor u 921 ugostiteljskom objektu diljem Hrvatske te su izrečene i naplaćene 22 kazne, dok će u osam slučajeva biti podnesen optužni prijedlog, doznaje se danas u ministarstvu

Dosad je zaprimljeno 536 zahtjeva za izdavanjem rješenja za prostor za pušenje prema Zakonu o ograničavanju uporabe duhana.

Dozvolu za pušenje zasad je dobio 191 kafić te jedna pizzerija, pansion te tri hotela. U 11 slučajeva postupak izdavanje rješenja je obustavljen zbog odustanka stranke.

Pušenje je od subote dozvoljeno u kafićima do 50 kvadrata samo ako su uveli odgovarajući sustav ventilacije i filtriranja prostora koje propisuje zakon, a u onima veće kvadrature ako su osigurali posebni ventilirani prostor za pušenje koji ne može biti veći od 10 do 20 posto ukupnog prostora.

Za nepridržavanje zakona predviđene su kazne - za gosta koji zapali cigaretu u kafiću bez dozvole za pušenje 1.000 kuna, za konobara koji ga nije spriječio u njegovoj namjeri od 500 do 1.000 kuna, a za ugostitelje kazne se kreću od 5.000 do 15.000 kuna.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još