SINDIKALISTI NA HRT-U

Zaposlili djecu, pa omogućili otkaz Jančiću?!

08.04.2010 u 17:38

Bionic
Reading

Veljko Jančić, koordinator emisije 'Hrvatska uživo' dobio je izvanredni otkaz zbog 920 kuna krivo zaračunatih putnih naloga, nesavjesnog poslovanja, a na teret mu se stavlja i to da su sa šifre HUŽ-a vršene isplate za 27 ljudi koji nikad nisu ništa napravili, premda njegova potpisa nema ni na jednom ugovoru ili isplati

Iako mu je v.d. Ravnateljstvo kuće pokušalo uručiti otkaz, on ga nije želio primiti, pa će mu biti poslan poštom, a ova odluka izvješena je i na oglasnu ploču na Prisavlju.

Da Jančić lakše dobije otkaz, omogućila je i Koordinacija sindikata HRT-a, njih deset, koja je nakon nadglasavanja podržala odluku Ravnateljstva. Slučaj Jančić bio središnja tema u četvrtak održanog Aktiva ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u i Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u, pri čemu je naglašena, kako je rečeno, manipulacija Koordinacije.

Tužit ću HRT - Veljko Jančić

U pismenom očitovanju podružnice SNH na HTV-u ne samo da se kaže kako se Koordinacija na brzinu složila s neutemeljenim otkazom ne uvažavajući mišljenje Jančićeva matičnog sindikata, već se kaže i to kako je 'teško ne povjerovati, da je poslodavac kupio glasove dvaju sindikata unutar Koordinacije, i to tako što je nedavno u stalni radni odnos primio sina predsjednika jednog sindikata te kćer predsjednika drugog sindikata koji čine Koordinaciju'.

Kako doznajemo, u pitanju su Milan Rosan, čelnik Samostalnog sindikata čelnika HRT-a kojem je zaposlen sin i Jozo Jelčić koji vodi Sindikat tehnike i kojem je zaposlena kći.

Zbog toga je odlučeno da će SNH na HTV-u izaći iz Koordinacije. Rosan je priču oko zapošljavanja svog djeteta demantirao, a do Jelčića nismo došli, jer mu je mobitel bio isključen.

Uz navedeno, na Aktivu se moglo čuti i mišljenje pravnice iz središnjice Sindikata novinara Hrvatske, prema kojoj Ravnateljstvo nije obavilo obaveznu proceduru savjetovanja sa sindikatom na zakonit način, pa je njihova odluka pravno ništavna.

'Tužit ću HRT, tražit ću da me vrate na posao i na koncu tražit ću odštetu koja neće biti mala', poručio je Jančić.

Osim o Jančiću, raspravljalo se i o otkazima za 19 honoraraca kojima je obećana potpora, od v.d. Ravnateljstva je zatraženo da prestane s donošenjem bilo kakvih strateških odluka, jer za to nema mandat, a na kraju priče zbog neučinkovitosti je prozvano i Programsko vijeće HRT-a.