PRIJETI NOVA KRIZA

Pad proračunskih prihoda za 60 posto

18.01.2009 u 20:06

Bionic
Reading

Hrvatskoj prijeti kriza proračuna. Prema podacima koje je objavio Novi list, pozivajući se na interno izvješće Ministarstva financija, u prva dva tjedna ove godine drastično su pali proračunski prihodi

U državnu blagajnu prikupljeno je samo 37 posto prihoda ostvarenih u istom razdoblju lani, odnosno 3,1 milijardi kuna. Rasle su trošarine i doprinosi, no u naplati poreza dogodio se potpuni debakl - naplaćeno je samo 16 posto prošlogodišnjeg iznosa.

Stručnjaci tvrde da je ovakva situacija odraz studenoga 2008, jer sada na naplatu stiže porez iz tog razdoblja. Radi se o jednoj vrsti ekonomskog šoka. Riječ je o neselektivnom stezanju remena koje je oborilo potrošnju svih oblika, ponajviše osobnu potrošnju, tvrdi profesor Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Vjeruje i da će se jaz likvidnosti popraviti potkraj mjeseca, kada na naplatu dolazi blagdanski PDV iz prosinca.

Smanjenje poreznih priljeva nije iznenađenje za Hrvatsku udrugu poslodavaca - upozoravali su na prenapregnut proračun. Očekujemo i dalje veoma oštru godinu, barem što se tiče fiskalnih prihoda, rekao je direktor HUP-a Đuro Popijač.

U prva dva siječanjska tjedna, država je potrošila pet milijardi i 800 milijuna kuna. Dvostruko više nego što je prikupila.

U Ministarstvu financija ne osporavaju točnost podataka. No razdoblje od dva tjedna prekratko je za donošenje ocjene o punjenju proračuna. Za to će trebati pričekati barem kraj siječnja.