I TO ZA NULA KUNA

HEP ne zanima 'lovac' na kradljivce struje

07.04.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Mijo Maljković, inovator iz Požege, za svoje je izume u samo 15 mjeseci dobio čak šest vrijednih medalja, no budući da i sam pripada sve brojnijoj vojsci nezaposlenih, nema novca da svoje patente zaštiti pri Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva, a ni mogućnosti da zaradi na svojim inovacijama jer se, kako kaže, vrijednost izuma u Hrvatskoj ne cijeni, u što se, tvrdi, uvjerio i nedavno, kada je uređaj za otkrivanje kradljivaca struje ponudio HEP-u, no tamo nije naišao na interes za svoju srebrom nagrađenu inovaciju

Sve nade požeškog inovatora sada su usmjerene na njegov najnoviji patent, nagrađen broncom na izložbi inovacija INOVA 2009, za čiju mu pak zaštitu treba tridesetak tisuća kuna. Riječ je o sigurnosnom sustavu Faust koji bi pravovremenim alarmiranjem i slanjem SMS obavijesti na mobitel, obavijestio ukućane o istjecanju plina, vode ili o kvaru na električnim instalacijama u kući.

'Onaj tko u sigurnosni sustav Faust uloži milijun kuna, zaradit će na njemu 100 milijuna kuna. Sustav bi, s ugradnjom, stajao oko 1.000 kuna, a njegova vrijednost u praktičnom životu je neprocjenjiva jer

Dio Maljkovićevih priznanja i medalja

na vrijeme obavještava vlasnike stana, kuće ili poslovnog prostora o curenju plina, vode ili o kratkom spoju na električnim instalacijama te tako može doslovno spasiti živote', kaže Maljković kojeg su za ovaj patent inspirirali sve učestaliji članci u crnoj kronici o žrtvama trovanja plinom i razornim požarima uzrokovanim kratkim spojem, u kojima u tren oka nestaju obiteljske kuće, a posljedice su često kobne i po ukućane.

'Uz dotrajalost, kvarove, izmjene pritiska, mehanička oštećenja, puknuća cijevi ili kvara na ventilu i sl. relativno često se događaju eksplozije, požari i poplave koje imaju za posljedicu veliku materijalnu štetu. Primarni cilj sustava je upravo povećati sigurnost u stanovima i poslovnim prostorima, odnosno na vrijeme spriječiti neželjena istjecanja plina ili vode te kratke spojeve na električnim instalacijama.Sustav koji sam patentirao čuva i kuću i ukućane jer pravovremeno sprečava svaki od navedenih potencijalnih problema. Čim sigurnosni sustav detektira istjecanje plina, vode ili pak kvar na električnim instalacijama, iz upravljačke kutije, koja je srce sustava, žičanim se putem pali lokalni alarm koji na vrijeme budi ukućane. U vrijeme kada nisu kod kuće, Faust, putem izbojnog adaptera, na njihov mobitel šalje poruku da, primjerice, istječe plin ili voda. Upravljačka kutija žičanim putem upravlja i automatskim ventilom za vodu, automatskim ventilom za plin i strujnim limitatorom, te se, primjerice, pri neželjenom curenju plina ventil odmah zatvara, objašnjava naš sugovornik ističući da ovaj njegov jednostavan, multifunkcionalni sustav može naći primjenu kako u Europi, tako i u zemljama trećeg svijeta', kaže nam Maljković.

Kada bi se sustav Faust počeo serijski proizvoditi, Maljković tvrdi da bi se lančanom reakcijom pokrenulo i otvaranje čitavog niza novih radnih mjesta, pa bi, kako kaže, bilo posla za tokare, bravare, inženjere, vodoinstalatere, elektromehaničare i mnoge druge, no ističe da ni unatoč svemu tome njegova nagrađena inovacija u Hrvatskoj dosad nije naišla na potporu i interes ni nadležnih institucija ni potencijalnih proizvođača.

Uređaj koji lovi kradljivce struje

Požeški inovator osmislio je i namjenski uređaj za otkrivanje kradljivaca struje, koji je nagrađen srebrom na međunarodnoj izložbi inovacija INOVA 2009. Nedavno ga je ponudio i HEP-u, no budući da je projekt tek u fazi prototipa, dipl. ing. Darko Vidović iz HEP-ovog Sektora za gospodarenje mrežom i informatičku potporu rekao nam je da su, temeljem sagledavanja Maljkovićeve ponude, stručni suradnici HEP-ODS-a zaključili da je ponuđeni uređaj za otkrivanje neovlaštenog korištenja električne energije manjih mogućnosti i kvalitete u odnosu na uređaje koje za te namjene koristi HEP-ODS. Maljković pak tim odgovorom iz HEP-a nije zadovoljan.

'Pitam se kako moj instrument-uređaj može imati 'manje mogućnosti i kvalitete' ako sa stopostotnom sigurnošću otkriva doslovno sve nelegalno prikopčane uređaje, bez obzira bili oni u funkciji ili ne u trenutku kontrole, zbog čega su mu i svjetski suci za inovacije i patente dodijelili srebrnu medalju. No, unatoč svjetskom priznanju, čelni ljudi HEP-a koje sam pozvao do danas nisu došli ni vidjeti moj patent i prototip, a ja ga, da stvar bude još zanimljivija, HEP-u 'prodajem' za nula kuna. Ne znam što bih rekao na sve ovo, razmišljam o tome da cijeli svoj opus, a radi se o 20-ak shema, darujem nekome tko ima novca da projekte dovede do kraja, a valjda bi i mene tada dopale bar mrvice sa stola, da imam čime kupiti kruh za svoje troje djece', zaključuje Maljković.

Zlatna medalja za umjetno crijevo

Maljković je izradio i nacrt umjetnog debelog crijeva, a ukoliko zaživi, ta bi njegova inovacija mogla značiti mnogo lakši i kvalitetniji život za sve oboljele od karcinoma debelog crijeva.

'Nakon što sam se u svojoj obitelji susreo s teškom bolešću svog oca, koji je obolio od karcinoma debelog crijeva, izumio sam 'glumca' prirodnog crijeva koji će se, nadam se, jednog dana ugrađivati oboljelima umjesto dosadašnje 'vrećice' koja im remeti kvalitetu života. Uz umjetno crijevo, koje je zapravo mehanička naprava, bila bi vidljiva tek mala, jedva uočljiva rupica na trbuhu, pa bi pacijenti, nakon operacije i ugradnje umjetnog crijeva, nastavili potpuno normalan život', pojašnjava Maljković. Sa svojim patentom upoznao je i ministra Darka Milinovića, koji je Maljkovićevu inovaciju, nagrađenu zlatnim odličjem na međunarodnoj izložbi inovacija INOVA 2009, uputio na razmatranje Hrvatskom kirurškom društvu.