KOCKICE SE SLAŽU

Sanader je bio dobar s čelnim čovjekom Hypa

06.04.2010 u 08:34

Bionic
Reading

Rezidencija Skiper jedan je od projekata Hypo banke u Hrvatskoj kojeg u posljednje vrijeme pojačano istražuju austrijski tužitelji, u sklopu istraga sumnjivih poslova Hypo banke u jugoistočnoj Europi

Riječ je, zapravo, o hotelu s licencom Kempinskog u Umagu, luksuznim vilama pored njega, te golf terenu. I danas je projekt pod hipotekom austrijske Hypo banke. O Rezidenciji Skiper, načinu poslovanja Hypo banke i donacijama Skipera HDZ-u Novi list je razgovarao s idejnim začetnikom i bivšim suvlasnikom Skipera Mirom Oblakom

Otkud takvi vaši problemi s Hypo bankom?

Cijeli problem eskalirao je 6. listopada 2006. godine kada me na poslu dočekala faks-poruka Hypo banke u kojoj bez objašnjenja traži da u roku od 14 dana moramo platiti sve kredite. U to vrijeme glavnica je bila oko 90 milijuna eura. Banka je taj projekt na svaki način htjela uzeti, jer je bilo posve jasno da u tako kratkom roku ne možemo vratiti kredit. S obzirom da se radilo o jednostranom raskidu ugovora, mi smo tužili Hypo banku i u ožujku 2007. godine, povukli smo tužbe na zamolbu Hypo banke, te smo se nagodili.

Sumnjiče vas da ste prisvojili dio novca od pustih kredita.

Wolfgang Kulterer me je provjeravao preko privatnog detektiva u kolovozu i rujnu 2006. godine i kad bi mogao dokazati da sam uzeo neki novac, sigurno bih već završio u zatvoru. Međutim, Kulterer nije želio ništa drugo nego prisvojiti projekt Skiper. Da sam ja uzeo novac za sebe, mogao je tražiti da izađem iz projekta kad smo uspostavili nagodbu 2007. godine. Umjesto toga, banka nam je dala 35 milijuna eura novih kredita. Pritom je kontrola namjenskog trošenja novca bila snažna, premda banka nije koristila pravo da kao vlasnik četvrtine poduzeća sudjeluje u radu upravnih i nadzornih tijela.

Tereti vas se i da ste novcem od Hypo banke izgradili sebi kuće.

Te kuće su izgrađene na terenima u privatnom vlasništvu, a izgradila ih je grupa građevinara koja je radila na Skiperu. Usluga gradnje je uredno plaćena. Sve troškove platila je naša tvrtka, a ne Skiper i sve to možemo potkrijepiti dokumentacijom.

Jeste li uspjeli dokučiti gdje je nastao vaš sukob s Kultererom?

Otprilike u vrijeme kad je banka 2006. godine povukla kredite, izašao je jedan članak u kojem dr. Otmar Michaeler govori da će početi u Hrvatskoj raditi jedan veliki projekt po ugledu na one u Americi, a u stvari se radilo o kopiji našeg projekta. U drugim novinama, sam Wolfgang Kulterer najavio je da Hypo banka počinje kreditirati dva velika turistička objekta u Hrvatskoj, koja će koštati svaki između 150 i 250 milijuna eura. Radi se o Punta Skali i famoznom projektu Porto Mariccio, odnosno Barbariga – Dragonera. Problem je nastao što smo mi tad imali svu potrebnu dokumentaciju za dovršetak i potpisan ugovor s Kempinskim, a Dragonera nije imala ništa.

Kakve to veze ima s projektom Skiper?

Pa Kempinski je otišao i k njima. Kada sam im to prigovorio, predstavnici Kempinskog Reto Wittwer i Michael Novatin pitali su me što drugo da naprave, kad im je osobno premijer Ivo Sanader garantirao da će projekt Barbariga – Dragonera biti napravljen. Taj posjet Sanaderu dogovorili su Milan Naperotić i Wolfgang Kulterer. Predstavnici Kempinskog bili su pozvani od strane Sanadera, a u Zagreb su došli zrakoplovom Hypo banke. Potom su zrakoplovom prevezeni u Pulu, odslušali Placida Dominga u Areni i sutra otišli iz Hrvatske. Tog trenutka Skiper Rezidencija dolazi u probleme.

U kakvim su odnosima bili tadašnji predsjednik Uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer i Ivo Sanader?

U dobrim su odnosima.

Znate li odakle potječu njihove veze?

Ne. Ali znam da se Kulterer često viđao Sanaderom.

Kakva je tu uloga Milana Naperotića?

Mislim da je on bio veza između Sanadera i Kulterera. Naperotić mi je bio dobar poznanik dok me nije na vrlo prljave načine pokušavao prikazati u medijima. A sve zato da bi mi Kempinski stornirao ugovor, kako bi prešao Dragoneri. Otkad sam izašao iz Skiper Rezidencije, nisam sreo Naperotića.

Vi želite reći da se austrijske ili hrvatske vlasti ne bi trebale baviti Rezidencijom Skiper nego nekim drugim projektima Hypo banke?

To neću reći, jer ne želim skretati pažnju. Svi točno znaju koji su problematični projekti Hypo banke i lako ih mogu istražiti. Među njima su i vrlo poznati projekti u Hrvatskoj, od Punta Skale, Dragonere, hotela Falkenstein u Zadru, do Purisa zbog kojeg je Hypo banka imala desetine milijuna eura gubitka. Hrvatske vlasti pregledavale su poslovanje Skipera nekoliko puta. Nakon što smo HDZ-u donirali dva milijuna kuna, preko godinu dana smo imali kontrolu. Od te donacije HDZ-u imali smo samo probleme.

Kako je uopće došlo do donacije HDZ-u?

Na doniranje HDZ-a odlučili smo se nakon mi je prišao jedan njihov član iz Poreča i rekao mi da bi bilo dobro da nešto doniramo. Zatražio sam račun i uplatio donaciju potpuno legalno. Čak smo platili i porez na tu donaciju. Međutim, nakon što je objavljeno da smo najveći donator, dobili smo samo probleme.

Tko je osoba iz Poreča koja vam je prišla?

Još ne bi izlazio s imenom te osobe.

Jesu li vam iz HDZ-a barem zahvalili za donaciju?

Nekoliko dana nakon naše donacije, Ivo Sanader posjetio je Umag. Nismo imali nikakvih službenih najava, ali nadali smo se da će nas posjetiti, jer smo bili najveći donatori. Nije nam se ni javio.