ZA ŽRTVE KOMUNISTIČKOG REŽIMA

Hebrang traži Ured za održavanje grobova

02.04.2010 u 11:33

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada trebala bi osnovati Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetsko rata. Iako možda osnivanje ureda koji bi se bavio uređivanjem grobova izgleda banalno, inicijator Andrija Hebrang pojašnjava da je itekako potreban

'Moja ideja je bila da se ti grobovi pronađu, obilježe i trajno održavaju. U Hrvatskoj ima oko tisuću takvih masovnih grobnica', kazao je Hebrang koji je, nakon jednogodišnjeg rada, prošlog ljeta u Sabor uputio Prijedlog tog zakona.

'Nismo htjeli politizirati, bitan nam je dignitet žrtve. Za to treba osnovati Ured koji bi to vodio no kako je financijska kriza, dogovoreno je da se ne osnivaju nove jedinice Državne uprave', kazao je Hebrang za tportal. Pojasnio je kako bi Ured godišnje koštao između četiri i pet milijuna kuna. S obzirom da su Prijedlog ovog Zakona, osim zastupnika HDZ-a, podržali i HSS-ovci, kada dođe do njegovog izglasavanja, izvjesno je da će dobiti zeleno svjetlo u Saboru.

Tito: Likvidirali smo 200.000 bandita

Hebrang pojašnjava da se broj žrtava može procijeniti samo premadokumentima iz tog vremena. Spominje Obavijest Kabineta maršala JosipaBroza Tita šefu britanske vojne delegacije od 17. svibnja 1945. godineu kojem stoji: 'Molim Vas obavijestite feldmaršala g. Aleksandera da jeMaršal Tito primio njegovu depešu o predaji 200.000 Jugoslavena koji senalaze u Austriji. Preuzet će ih Štab III. Armije'.

U samom govoru uLjubljani u svibnju 1945. Tito kaže: 'Likvidirali smo dvjesto tisućabandita, a još smo toliko zarobili.'


No problemom pronalaženja grobova žrtava komunističkih zločina bavila se saborska Komisija koja je osnovana 1991. godine. 'Tu je Komisiju ukinuo Ivica Račan 2002. godine. Kazao je da Komisiju treba preuzeti Ministarstvo znanosti. No to Ministarstvo nije ništa poduzelo jer to nema veze s njima', pojasnio je Hebrang.

'Brojni su razlozi teških komunističkih zločina iz tog razdoblja, ali im je svima zajedničko usmrćivanje političkih protivnika zato što su drukčije mislili i osjećali. Ubijeni su bez suđenja ili nakon montiranih procesa, bez prava na obranu. Sve žrtve ubijene pod takvim okolnostima su nevine i zaslužuju puno poštovanje', napisao je Hebrang u Prijedlogu Zakona.

Zakon bi trebao obuhvatiti i žrtve jugoslavenskih tajnih službi koje su likvidirane i inozemstvu.

Osuda komunističkih zločina 2006. potvrđena je i u Deklaraciji koju je donio Sabor. Hebrang kaže da nitko danas ne može pouzdano znati koliko se grobova žrtava poslijeratnih zločina može naći na području Hrvatske ni koliko je žrtava u njima. Nakon Drugog svjetskog rata ubijan je bez suđenja velik broj civila, među kojima su žene, djeca, starci i razvojačeni vojnici.

U Sloveniji je, prema istraživanju, popisano 40 masovnih grobnica hrvatskih civila s više od 150 tisuća žrtava. Javnost se periodički zgraža nad stravičnim zločinima komunističkog režima. Nakon što su u ožujku prošle godine otkrivene stotine posmrtnih ostataka u rudniku Barbarin rov u slovenskom selu Huda jama kod Laškog, javnost je bila u šoku. Pokrenute su hitne istrage, kako sa slovenske, tako i s hrvatske strane. No vijest se brzo ispuhala, te je Barbarin rov, kao i mnoge druge jame, pao u zaborav.