ZBOG 'SJEČE GLAVA' NA HRT-u

Urednik 'Hrvatske uživo' podnio ostavku?

01.04.2010 u 17:04

Bionic
Reading

Restrukturiranje. Pojam kojim se godinama barata na HRT-u, a koji nitko u punom smislu riječi nije odlučio primijeniti u praksi, ovih dana ipak je zaživio na Prisavlju i, kako to obično biva, na početku se slomio na onima s nikakvim pravima – honorarnim suradnicima od kojih su mnogi u tom statusu cijelo desetljeće

Naime, njih sedamnaest u Informativnom programu, kako doznajemo od glasnogovornika Danka Družijanića, nije dobilo produljenje ugovora. Tu priča neće stati i, po po svemu sudeći, neproduljenje ugovora dobiti će još jedan određeni broj honoraraca i vanjskih suradnika.

Među onima s kojima suradnja nije produljena nalaze se Josipa Krajinović Jadranka Jureško Kero Petar Malbaša Barbara Štrbac i brojni drugi.

Tamara na putu za Zagreb

Da je nezadovoljnih na HRT-u sve više, potvrđuje i e-mail koji je stigaos adrese Sanje Laljak dugogodišnje suradnice HRT-a. U njemu se tvrdi dase kaos u kući vidi i po tome što 'dopisnica iz Čakovca Tamara Perastri puta u tjednu putuje za Zagreb da bi uređivala večernje vijestiza što uredno dobiva dnevnice i koristi službeni automobil dokistovremeno njezini kolege u Varaždinu i Čakovcu nemaju s čim na teren'.Peras večernje vijesti uređuje oko godinu dana, a tamo je stigla dok jeurednica IP-a bila Hloverka Novak Srzić. 'Nema sumnje da će se utvrditi radi li se u tom slučaju o racionalnom postupanju i poslovanju', kazao je Družijanić. 

'Točno je da je suradnja prekinuta s honorarnim suradnicima i to je urađeno u svrhu restrukturiranja. Naprosto s tim problemom treba se uhvatiti u koštac i tu se neće stati, jer potrebno je u čitavoj kući optimizirati radnu snagu uopće.

Prijedloge za raskid suradnje dao je šef IP-a Renato Kunić', kazao je v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac.

Premda se u prisavskim kuloarima barata listom na kojoj je navodno 106 imena, Popovac tvrdi da lista ne postoji, ali isto tako dodaje da će se u naredna dva mjeseca restrukturiranje provesti uključujući i njegov ured u kojem se nalazi desetak što savjetnika što pomoćnika kojima je ta pozicija bila debela hladovina.

'Meni trebaju samo dva pomoćnika i toliko ih planiram i imati. Jedan će biti za financije, a drugi za program. O imenima je još rano govoriti. Ostali sadašnji savjetnici bit će prebačeni na operativne funkcije', istaknuo je Popovac.

Paralelno s pričom oko otkaza honorarcima pojavila se na Prisavlju i priča i o otkazu stalno zaposlenog koordinatora Hrvatske uživo Veljka Jančića koji je bio i jedan od kandidata za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a.

Njega je, kako smo već pisali, interna revizija, navodno, prokazala za određene manipulacije s putnim nalozima što je on odbacio kao neosnovano na samom razgovoru pred Programskim vijećem. Neslužbeno doznajemo da se u međuvremenu pronađeni i nekakvi fiktivni ugovori za vanjske suradnike koji Prisavlju nisu nikad primirisali.

'Čuo sam sve te priče kao i onu o tome da mi je napisan otkaz, ali ništa nisam dobio na papiru i ne mogu ništa komentirati', kazao nam je Jančić.

Na upit je li Jančić dobio otkaz, glasnogovornik Družijanić decidirano tvrdi - ne, uz dodatak da je činjenica da su određeni postupci u tijeku o kojima javnost već zna.

Urednik 'Hrvatske uživo' podnio ostavku?

Zbog najnovije 'sječe glava' na HRT-u ostavku je, kako piše Jutarnji list, podnio i dugogodišnji urednik 'Hrvatske uživo' Velimir Đuretić. Neslužbeno razlozi ostavke su nove mjere štednje u emisiji, četvrti put smanjen budžet, sve slabiji produkcijski uvjeti, te zahtjevi da se otkaže suradnja honorarnim suradnicima koji već nekoliko godina rade “Hrvatsku uživo”.

Đuretić ostavku nije htio komentirati, a glasnogovornik Družijanić kaže da pismena obavijest šefu informative Kuniću nije stigla. Đuretić bi pismenu ostavku navodno trebao podnijeti sljedeći tjedan.

Iako urednik 'Hrvatske uživo' Jutarnjem nije htio ništa reću, progovorili su njegovi neimenovani suradnici. 'Umjesto da se novinarima i urednicima koji tu rade izađe u susret, smanjuje im se budžet, traže se otkazi za vanjske suradnike, a za jesen se najavljuje redizajn emisije u kojem bi trebali prevladavati ležerniji prilozi lifestyle tematike. Također, najavljuje se i to da se emisija iz Informativnog seli u Mozaični program u kojem su reklame dobrodošle, a govorka se i kako će se novinari koji su donedavno otvarali vruće teme poput stana Jadranke Kosor ili BMW-a Ive Sanadera ubuduće raditi ružičaste priloge o životu poznatih. Sve su to razlozi zbog kojih je Đuretić odlučio odstupiti i pritom svojom odlukom pokazati kako se ne slaže s tim da se mjere štednje na HTV-u provode samo na programu i novinarima koji ga rade. Jer, budimo realni, ako već želimo štedjeti, trebamo znati da plaća samo jednog savjetnika naših šefova iznosi koliko i prihodi pet vanjskih suradnika', poručili su Đuretićevi kolege.