Hrvatska TKO JE OSLOBODIO TRST

Mesić: O kilometraži sam govorio poetski

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u subotu je, nakon proslave 65. obljetnice 10. zagrebačkog korpusa, još jedanput ponovio da bi Hrvatska i Slovenija granični spor trebale riješiti međunarodnom arbitražom

Hrvatski i slovenski narod nikad se nisu svađali, nego se radi o dvjema prijateljskim zemljama i narodima koji su u povijesti uvijek dobro surađivali, rekao je Mesić. "Danas bi, budući da postoji različito mišljenje o razgraničenju, to pitanje trebali riješiti međunarodnom arbitražom", dodao je hrvatskih predsjednik.

Na upit slovenskih novinara, nakon proslave 65. obljetnice 10. zagrebačkog korpusa, je li promijenio mišljenje o razdaljini s koje bi Slovenci gledali more da nije bilo hrvatskih partizana 1945. godine i je li ona sada kraća, Mesić je odgovorio: "Morate shvatiti, ja sam upotrijebio jednu licenciju poetiku, to vam je valjda jasno. Ali, ako vidite brojeve, onda vidite koliko je hrvatskih partizana sudjelovalo u oslobođenju, od Primorja, preko Istre sve do Trsta. Ja sam samo rekao jednu povijesnu činjenicu i upotrijebio jednu licenciju poetiku", rekao je Mesić, dodajući da su hrvatske snage u sklopu tadašnje Jugoslavenske armije išle prema Trstu, a glavnina slovenskih snaga bila je orijentirana u progonu njemačkih i kvislinških snaga koje su se povlačile prema Austriji.

Dodao je kako danas ne prihvaća poruke da Hrvate i Slovence treba miriti jer se oni nikada nisu posvađali. Hrvatska ima jednu argumentaciju, a Slovenija drugu o odluci Badinterove komisije, koja je rekla da su granice bivših republika postale granice novostvorenih država, rekao je Mesić i ponovio kako misli da je zato jedino rješenje arbitraža Međunarodnoga suda pravde.

"Bilo bi dobro da se to pitanje skine s dnevnog reda, ili da ga zamrznemo do određenog vremena, ili da ga predamo Sudu pravde pa neka ga riješi i time će nestati svako sukobljavanje", rekao je hrvatski predsjednik.

Čelnik organizacije slovenskih partizana - veterana Janez Stanovnik rekao je u govoru na proslavi obljetnice 10. zagrebačkog korpusa kako slovenski partizani tom korpusu duguju posebnu zahvalnost zbog pohoda za oslobođenje Štajerske.

Istaknuo je kako je slovenske i hrvatske partizane antifašizam združio u borbi za spas civilizacije. "Tu je postavljen temelj povjerenja i prijateljstva koji ni današnji vihori ne mogu uništiti", rekao je Stanovnik, koji misli da je "srž problema današnjih odnosa Hrvatske i Slovenije u tome da politika s obje strane stavlja kratkoročnu korist ispred dugoročnih interesa dvaju naroda".

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još