METLA U MEGA TVRTKI

SDP iz Holdinga izbacuje sve bandićevce

01.04.2010 u 09:23

Bionic
Reading

Proširena skupština Zagrebačkog holdinga na današnjoj će sjednici smijeniti cijeli Nadzorni odbor. Umjesto dosadašnjih 11 članova, koji su svi osim jedne članice (Zorka Virag, HNS) bili pod Bandićevom kontrolom, novi NO imat će najvjerojatnije sedam članova

Na udaru nove skupštine naći će se i uprava. Iako su svi članovi uprave trebali biti smijenjeni, a predsjednik Ivo Čović dobiti mandat na još mjesec dana kao zadnju šansu, dogodio se obrat. Čović će i dalje biti šef Holdinga, piše Večernji list

Tom odlukom nezadovoljni su mnogi naši sugovornici iz različitih političkih stranaka, čak i njegovi stranački kolege iz SDP-a. Očito je Čović, kažu, u izravnim pregovorima s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem uspio sačuvati svoju poziciju.

Priča se da je Čović uspio od “metle” spasiti još dva člana uprave – svog prijatelja iz rodnog Sinja Branimira Delića i bivšu gradonačelnicu Vlastu Pavić. Preostalih pet članova uprave bit će smijenjeni.

Tako će skupština Holdinga u kojoj sjede predstavnici svih stranaka krenuti u konačan obračun s donedavna svemoćnim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Naime, pošto je izbacivanjem iz SDP-a izgubio kontrolu nad Gradskom skupštinom, a time i apsolutnu kontrolu nad trošenjem proračunskog novca, Bandiću je ostao samo Holding i njegov prihod od pet do šest milijardi kuna kao najvažnija i jedina stvarna poluga vlasti u Zagrebu. Nova skupština Holdinga Bandiću ne misli ostaviti ni mrve.

Naime, kako doznajemo, sprema se i “čistka” svih direktora Holdingovih podružnica koji su poznati kao Bandićevi ljudi. Za direktorska mjesta svih 18 podružnica uskoro će biti raspisan javni natječaj. U svojoj fotelji ostat će samo novoj skupštini podobni. Na čelu podružnica i Holdingovih tvrtki sve su ljudi odani Bandiću.

Čović je ustoličio samo Antu Cicvarića na Autobusni kolodvor, a za njegova mandata došla je i Mirela Bartolec u Zagrebački velesajam. No hoće li i oni zadržati svoja mjesta ovisi o političkoj trgovini u samoj Skupštini u kojoj su predstavnici svih stranaka iz Gradske skupštine.

Do sada su te stranke, koje su se postavile kao jedinstvena oporba Milanu Bandiću, dogovorile da će u NO sigurno ući Josip Kregar i Dragan Kovačević (HNS). SDP, koji će imati tri ili četiri mjesta, ovisno o tome hoće li jedno dati HDZ-u, još nije odlučio o imenima. Bandić i dalje ne priznaje proširenu Skupštinu te je od Sabora tražio tumačenje Zakona o lokalnoj samoupravi.