PONOVNO ZAJEDNO

Kosor i Pahor na privatnoj večeri

31.03.2010 u 21:09

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor i slovenski joj kolega Borut Pahor zajedno su večeras u Zagrebu otvorili hrvatsko-slovensku izložbu arhitekta Nenada Fabijanića i dizajnera Oskara Kogoja. Izložbu su iskoristili i za diplomatski razgovor koji će odraditi na privatnoj večeri

Prema najavama, Kosor i Pahor bi uz večeru trebali razgovarati o primjedbama zbog kojih Slovenci koče otvaranje poglavlja 31 o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici. Kako pak javlja HRT, riječi bi trebalo biti i o referendumu o arbitražnom sporazumu koji će se u sloveniji održati nakon parlamentarne ratifikacije sporazuma u travnju. Prema anketama, arbitražni sporazum trenutno podržava oko 50 posto Slovenaca.

Kosor i Pahor u zagrljaju

Slovenski premijer Borut Bahor nakon otvorenja izložbe izjavio je da Slovenija više nema razloga blokirati otvaranje poglavlja 31 u hrvatskim pregovorima s EU-om i da se nada se da će slovenska vlada i parlament dati suglasnost za njegovo otvaranje.

‘Slovenija nema razloga bilo kako zadržavati postupak otvaranja poglavlja 31 u pregovorima između Hrvatske i EU-a’, rekao je Pahor novinarima nakon što je s premijerkom Jadrankom Kosor otvorio i razgledao hrvatsko-slovensku izložbu u Gliptoteci HAZU-a.

Dodao je da su slovenski diplomati u Bruxellesu dobili naputak izvijestiti svoje kolege da Ljubljana želi da se otvori poglavlje vanjska, sigurnosna i obrambena politika i nada se da će od slovenske vlade i parlamenta dobiti suglasnost za to.

Premijerka Kosor izjavila je da, nakon što sa slovenske strane više nema nikakvih zapreka i problema, Hrvatska očekuje skoro otvaranje poglavlja 31. ‘Očekujemo do kraja španjolskog predsjedanja otvaranje svih i zatvaranje većine poglavlja’, rekla je Kosor.

Dodala je da je Hrvatska svoj dio posla obavila donošenjem i ratifikacijom u Saboru arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

‘Vjerujem, na temelju informacija koje sam dobila od premijera Pahora, da će i u Sloveniji vrlo brzo završiti taj posao’, naglasila je Kosor.

Nakon večere, koja će biti privatnog karaktera, neće biti izjava za novinare, javlja HRT.