Hrvatska PRVA GODIŠNJICA ULASKA

Hrvati se osjećaju sigurnije nakon ulaska u NATO

Uoči prve godišnjice ulaska Hrvatske u NATO, ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je stabilnu potporu građana članstvu u Savezu i hrvatskom angažmanu u međunarodnim operacijama, priopćio je u srijedu GfK Croatia

Visokih 64,6 posto ispitanika osjeća se sigurnijima u državi članici NATO-a, posebno osobe iz Slavonije i Dalmacije. Da je članstvom u NATO-u porastao ugled i ojačao međunarodni položaj Hrvatske smatra 50,2 posto ispitanika, s tim da češće od prosjeka takvo mišljenje imaju visokoobrazovani (61 posto).

Angažman međunarodne zajednice u okviru misije ISAF pod zapovjedništvom NATO-a podržava 68,3 posto ispitanika, među kojima češće od prosjeka takvo mišljenje imaju osobe u dobi od 25 do 34 godine (78 posto). Istodobno, 54,1 posto ispitanika smatra da sudjelovanje Hrvatske u misijama NATO-a pod mandatom UN-a doprinosi jačanju njene sigurnosti i međunarodnog položaja.

O važnosti uloge NATO-a u regiji govori podatak da 62,6 posto ispitanika smatra da su NATO i njegovo primanje novih članica važni za sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe, stoji u priopćenju.

Ispitivanje javnog mnijenja naručilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija povodom prve godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u. Provedeno je u veljači 2010. godine na reprezentativnom uzorku od 750 ispitanika (kvotni uzorak prema županijama, obrazovanju, dobi i spolu).

Hrvatska je u članstvo u NATO-u ušla 1. travnja 2009. a na summitu Saveza održanom nekoliko dana kasnije u Strasbourgu i Kehlu sudjelovala je kao punopravna članica.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još