ISPITIVAN PUNA DVA SATA

Polančec ide u istražni zatvor, Marković na slobodu!

31.03.2010 u 10:38

Bionic
Reading

Dok se ne ispitaju novi svjedoci, Damir Polančec ostat će u istražnom zatvoru odlučio je sudac istrage Krešimir Devčić nakon današnjeg dvosatnog saslušanja bivšeg potpredsjednika Vlade. Drugi uhićeni Zoran Marković, kum ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, ide na slobodu

U istražnom zatvoru Polančec može biti zadržan maksimalno 30 dana, a prema Devčićevim riječima u Markovićevom slučaju nisu pronađene nikakve okolnosti zbog kojih bi se moglo zaključiti da bi mogao utjecati na svjedoke.

Devčić kaže da će se ispitati otprilike sedam svjedoka iz Mađarske, a ukupno nešto manje od 20 svjedoka na koje bi, prema njegovom sudu, Polančec mogao utjecati. Na pitanje spominje li se u spisu u bilo kojem dijelu bivši premijer Ivo Sanader, Devčić kaže da na to pitanje ne smije odgovarati.

Zoran Marković s kćerkama 


Polančecov odvjetnik Anto Nobilo rekao je da se neće žaliti na tu odluku te da je čak njome i zadovoljan. Naime, Polančec će biti pušten iz pritvora čim se ispitaju svi svjedoci. Na pitanje tko su ti svjedoci, Nobilo je odgovorio da ne može o tome govoriti, a na dodatno pitanje jesu li ti svjedoci iz Mađarske napominje da ne smije reći, ali odgovara novinaru: 'Očito ste dobro upućeni' (!).

Novinare je zanimalo i smetaju li Polančecu lisice na zapešću tim više što nitko od dosad privedenih u aferi Spice nije imao lisice na rukama, Nobilo je ustvrdio da ne smetaju i da je to 'samo stvar procedure'.

Prije odluke o pritovoru za Polančeca Nobilo je rekao da su se 'davali argumenti o postojanju ili nepostojanju razloga za istražni zatvor', dodavši kako su 'argumenti s obje strane bili obilni'.

Sudac istrage Krešimir Devčić odluku o istražnom zatvoru donio je oko 15h, a glavni argument USKOK-a za zatvaranje je mogućnost utjecaja na svjedoke.

Na pitanje tereti li USKOK Polančeca, između ostalog, i da je obećao MOL-u da će dobiti kontrolu nad Inom, Nobilo je rekao: 'Ja vam ne mogu reći detalje. On se tereti da je zloupotrijebio svoj službeni položaj kako bi stekao protupravnu imovinsku korist. No, ne mogu vam reći činjenice. Ipak, mogu reći da je puno manje od onoga što se pisalo u medijima, pogotovo obzirom na naslove 'nacionalni veleizdajnik' i tako dalje...'

Nobilo je također potvrdio da je 'USKOK-ova sumnja apsolutno vezana za aferu Spice'.

Prije ispitivanja Polančeca pred sucem Devčićem, Nobilo je izjavi za tportal poručio da će 'javnost vjerojatno ostati razočarana' i da s obzirom na 'gabarite kaznene prijave Ivo Sanader nije cilj'

Podsjetimo, mediji spekuliraju da uhićenje Damira Polančeca vodi do bivšeg premijera Ive Sanadera, i to zbog Ine, a ne zbog Podravke, koju se teško može izravno povezati s bivšim premijerom. Nobilo se, očekivano, protivi zahtjevu USKOK-a za određivanjem istražnog zatvora. Bivši potpredsjednik Vlade pokraj novinara je, na putu prema sucu, prošao s lisicama na rukama