SLIJEDE LI NAKON PROSVJEDA BLOKADE?

'Država želi uzimati iz džepova studenata!'

30.03.2010 u 18:48

Bionic
Reading

Šestotinjak studenata zagrebačkog sveučilišta prosvjedovalo je u utorak poslijepodne na ispred rektorata ponovno tražeći ukidanje školarina. Nisu zadovoljni Vladinom odlukom da subvencionira prvu godinu studija te da se školarina ukida za studente koji redovno polažu ispite

S transparentima u rukama i zviždaljkama u ustima, uz pratnju bubnjevima studenti su se okupili ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, da bi potom ispred obližnje zgrade rektorata održali prosvjedni skup. Izvikivali su svoju već dobro poznatu parolu 'Besplatno školstvo!', na transparentima su poručili da je rektor 'krhka biljka', 'Bauk blokade kruži hrvatskom', 'Stop školarine SVEučilište svima, 'Nemamo što izgubiti osim školarina' i 'EUtanazija obrazovanja'.


Predstavnici studenata na prosvjednom su skupu naglasili da će Vladina odluka dovesti do toga da će fakulteti, koji jedva krpaju kraj s krajem, rušenjem studenata na ispitima spašavati svoj budžet. Kažu da će Vlada uzimati iz džepova studenata.

'Budućim je brucošima rečeno da o školarinama zasad ne moraju voditi brigu, ali nije im objašnjeno u kojim će uvjetima morati početi voditi računa o tome. Znači li pad jednog kolegija gubitak prava na besplatno obrazovanje i po kojoj će cijeni nadalje otkupljivati svoj neuspjeh?' upitao je prosvjednik s Filozofskog fakulteta.

Studenti se žale da nije definirano kako će izgledati novi model financiranja: koliki će postotak studenata plaćati nakon prve godine, što će biti s izvanrednim studentima, što će biti s plaćanjem ECTS-bodova, kolike će biti školarine…

Drugi prosvjednik kaže da se od prvih blokada fakulteta i početka borbe za besplatno školstvo ništa nije promijenilo. 'Sad će baciti 20 studenata i eto para. Idemo sve ispočetka', kazao je i dodao da zasad nema govora o novim blokadama, no one nisu isključene.

Prosvjed studenata